Komşu il Aksaray'da Vali Hamza Aydoğdu'nun emriyle cenaze sahibinin yemek dağıtması uygulamasına son verildi.

Aksaray Valiliği İl Yazı İşleri Müdürlüğü tarafından yayınlanan emirde: "Dinimizde, vefat eden bir yakınımıza karşı en büyük sorumluluğumuz; geciktirmeden teçhiz ve tekfin işlemlerini tamamlayıp cenaze namazını kılmak ve onu defnetmektir. Bununla birlikte cenaze sahibinin acısı ve meşguliyeti olduğundan dolayı Peygamber Efendimizin sünneti gereği cenaze evine yemek göndermek sünnettir. Bu aynı zamanda örf, adet ve geleneklerimize daha uygun bir davranıştır.

Ayrıca günümüzde tüm acısı ve meşguliyetine rağmen cenaze sahibinin zor şartlar altında, taziyeye gelen misafirlere yemek ikram etmek için büyük bir külfetin altına girdiği, başkalarından borç para aldığı bilgileri de bizlere ulaşmaktadır.

Anılan nedenlerle bu tarihten itibaren, cenaze sahibine daha fazla yük olmamak adına Aksaray iline bağlı ilçe, kasaba ve köylerde cenaze sahibinin yemek vermesi uygulamasına son verilmiştir." İfadeleri kullanıldı.

Nevşehir'de Taziye Yemekleri Kalkar Mı?

Hepimizin bildiği ve hepimizin başına gelecek taziye olayı, şu anda bir kültür haline geldi. Hatta ve hatta Mahalle baskısı haline dönüştü.

Taziyelerde yemek ikramının sünnette de karşılığı yoktur, mahalle baskısı ile yapılan bir kültür halini almıştır. Cenaze sahiplerinin yemek vermek zorunda kaldığı uygulama; dinen de caiz ve uygun değil, ahlaken de uygun değildir. Çünkü herkesin imkanının aynı olmadığını biliyoruz. Konuyla ilgili oluşan mahalle baskısına, ''Cimri, babasının arkasından yemek vermedi, hayır işlemedi'' gibi eleştirilere maruz kalmamak için, zaman zaman gayri meşru yollara da müracaat etmektedirler.

Kimisi evindeki geçim kaynağı olan ineğini kesmek zorunda kalıyor, kimisi de dinin asla cevaz vermediği faizle kredi çekip taziye yemeği veriyor.

Faizle kredi çekmek haramdır, o yemeği ikram etmek de yemek de haramdır.

Biz cenaze evine teselliye gidiyoruz, fakat orada kaldığımız sürece yapılan masraflarla; taziye sahibini masrafları ödeme sitresine sokuyoruz.

Eskiden cenaze evine gidenler yemek götürür, çay götürür veya şeker götürürdü. Gelen misafirlerin ihtiyaçlarını karşılamak için bunu biraz daha kurumsallaştırmak lazım. Farklı farklı sebeplerle köyden şehirlere göç oldu.Taziye geleneği değişti. Gelenek kısa sürede insanlar arasında rekabete veya tabir-i caizse iddiaya dönüştü.

Çetin Tekin

Karaburç Köyü/Hacıbektaş