"Avanos ilçemizde bir ilki daha gerçekleştirdik ve KİŞNİŞ tarımı yaptığımız tarlamızı bugün hasat ettik. Avanos ilçe tarım müdürlüğü olarak Tıbbi ve Aromatiklerin ilçe genelinde yaygınlaştırılması devam etmektedir. Önceki yıl ürün desenimize kazandırılan Çemen, Aronya, Safran bitkilerine bu yıl ilave Kişniş bitkisi katıldı, Kasım ayında Safran hasadı yapıldı, bu yıl ki Kişniş ve Çemen 16 Temmuz 2024 tarihinde hasadı yapıldı ve verimin gayet iyi olduğu görüldü. Ekiminden hasatına kadar teknik takibini yapan Avanos ilçe tarım müdürlüğü personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Serkan SAYIN ilk denememize göre verimlerden çok memnun kaldıklarını söyledi. 

Kişniş, maydanozgiller ailesine ait bir bitki, antioksidan açısından zengin, maydanoza benzemesi ile tanınan sindirime yardımcı bir bitkidir. Kişniş bitkisi hem taze yaprakları hem de kurutulmuş tohumları yemek pişirmede kullanılır. İyi bir antioksidan kaynağı olan kişniş, yiyecekleri tatlandırmak için kullanılır. Tohumları baharat olarak kullanılırken taze yaprakları salatalarda, yemeklerde ve garnitürlerde kullanılabilir. Ayrıca parfümeri sanayisinde de kullanılmaktadır.

Faydaları: kan şekerini düşürmeye, enfeksiyonlarla savaşmaya ve kalp, beyin, cilt ve sindirim sağlığını geliştirmeye yardımcı olur. Kişniş kalp sağlığını iyileştirir. Vücuda zarar veren ağır metallerin uzaklaştırılmasında etkilidir. Kişniş ruh sağlığını korur.Kemik, cilt ve göz sağlığını destekler. Hafızayı güçlendirir, beynin işlevinin artmasını sağlar."