Ticaret

Başkan Özmen Pazarcı Esnafının Mağduriyetini Cimer'e Yazdı

Başkan Özmen Pazarcı Esnafının Mağduriyetini CİMER'e YazdıCorona virüs nedeniyle zor günler geçiren pazar esnafımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için Başkan Selim Özmen var gücüyle çalışıyor. Pazarcılar Odası Başkanı Se

Abone Ol

Başkan Özmen Pazarcı Esnafının Mağduriyetini CİMER'e Yazdı

Corona virüs nedeniyle zor günler geçiren pazar esnafımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için Başkan Selim Özmen var gücüyle çalışıyor.

Pazarcılar Odası Başkanı Selim Özmen CİMER'e yazarak pazarcı esnafının durumu ve mağduriyetlerini dile getirdi.

DEĞERLİ GIDA HARİCİ ESNAFLARIMIZ ( cimer'den )  Değeri Cumhurbaşkanımıza bu yazıyla durumumuzu ve mağduriyetimizi arz ettim.

Yaptığım müracaatım yazımın devamındadır. İnşallah hayırlı olur. Aynı dilekçeleri İÇ İŞLERİ BAKANIMIZ sn. Süleyman SOYLU ve EKONOMİ BAKANIMIZ sn. Berat ALBAYRAKA DA bilgilendirme ve talep olarak yazacağım.

Değerli  Reisim, Cumhur Başkanım,

Nevsehir Pazarcılar Odası başkanıyım.  400 aktif pazarcı üyesi olan bir meslek odası.  Bu esnaflarımızın ortalama 122 tanesi pazarlarımızda GIDA HARİCİ ürün satan esnaflardan oluşmuştur.

Değerli reisim kısa olarak bu esnalarımızın inanılmaz derece mağduriyet yaşadıklarını, bu mağduriyetlerin de çok basit bir şekilde kendi yağları ile devletimize büyük bir çoğunluğunun durumunun düzelebileceğidir.

Öncelikle esnaflarımız 15 mart tan beri İç İşleri Bakanlığımızın aldığı karar ile illerde il hıfzısıha kurullarınca yasaklandı ve o günden beri tezgahlar ( işyerleri ) kapalı.  Aniden alınan bu karar üzerine esnaflarımız tam yeni sezon hazırlığı ortasında, kimisi elinde kışlık mallar ile kimisi ise sezon başlangıcı yazlık sezon mal temin etmiş çek senetlerin en yoğun değişim sürecinde tezgahları kapanmıştır.

Mart ayı hiçbir yardım ve ertelemenin (çek, senet ve diğer)alacak ve vereceklerin destek olunmadığı bir 15 gün kendi ödeme taahütleri ile uğraşmış olup mart ayı ilk haftalarında elinde bulunan ufak sermayeleri bu ödemelere harcamışlardır. Hatta büyük çoğunluğu borçlanarak bu ödemelerini kapatmıştır. Bu gün 24 nisan  tüm Türkiye’mizde tüm pazarcılar odası başkanlarımızın ve bu gurup ( gıda harici ) esnaflarımızın inanalmaz derece yakınma ve yardım istekleri ile her geçen gün çoğalmaktadır.

Değerli reisim bu esnaflarımız 1- vergi mükellefi olduklarından devletimizin çıkardığı hiçbir sosyal yadım alamamaktadırlar. 2- bu esnaflarımız elindeki tüm nakit ve nakite çevirebilecek  eşyaları nakite cevirmiş ve kredi kartlarını da tüketmiş olup, mart sonu ödeme ve taahhütlerini yerine getirmişler  evlerine ve bakmakla yükümlü olduğu ailelerine gıda alamayacak duruma düşmüşlerdir. 3- esnaf paketleri devletimizce kredi ve erteme olarak hazırlanmış ve yürülüğe 1 nisan milat olarak başlanmıştır. Ama bu esnaflarımızın borç ve taahhütler çoğunluğu özel sektör  ve özel bankalar olduğu için bir çok esnafımız bu çıkan paketlerden faydalanamamışlardır. 4- Halk Bankamızın 25 000 TL 6 ay ödemesiz ve 36 vadeli Kredi desteğini esnaflarımızın çoğunluğunun takip ve sicil yasağından dolayı red edilmektedir. Buda bahsi geçen esnafımızın çok az bir azınlığının bu krediden faydalanmasına olanak sağlamıştır.  5- Bu esnaflarımız her ne kadar elektrikleri ve suları kesilmese de sadece bu tedbirlerin alınması ile ev hayatının yaşamaya devamını sağlayamayacağıdır.  6- Bu esnaflarımız şu anda bir kısmı her ne kadar pazarlarda sebze  gıda satışına başlamış olsalar bile bilmedikleri bir işkolu  onları daha çok borçlanmaya sevk etmekten başka bir işe yaramamıştır.

Şikayet olarak lütfen kabul etmeyin. Şu anda Türkiye’miz de 30 000 yakın 100 ya da 150 metre karelerde işletme yapan bir gurb marketlerimiz pazarcıya yasaklanan bu ürünleri  0 mesafe ya da 1 metre mesafe aralıklar ile satış yapabilmektedir. Bu tür satış noktalarında satış reyonları arasındaki yol mesafesinin 1 metre aralık ile müsaade edile bilinmektedir ( zaruretten dolayı )

Değerli reisim şu anda Türkiye’miz de en az 100 000 üzerinde pazarcı esnafı faaliyeti söz konusudur. Bunların kendi ailelerin ve çocuklarının mağduriyeti zaten yazımdan anlaşılmaktadır. Ben burada bu esnaflarımız ile birlikte bu kadar  ( tekstil, züçcaciye, ayakkabı, hediyelik, bijüteri, kozmatik, deri mamulleri, oyuncak, saat ve elektronik eşya, hırdavat ve birçok meslek )  çeşitli ürün satan esnaflarımızın bu ürünleri üreten SANAYİ ve FABRİKA sektörünü ve bu sektörlerde çalışanları. YİNE bu esnaflarımıza tedarikcilik ve lojistik destek veren binlerce diğer esnaflarımızı etkilediğini  ve bu kişilerde pazarcı esnaflarımız ile birlikte içinden çıkılamaz bir duruma dönüşmeye başlamıştır.

Elbette ki bu ürünler ilk önce halkımıza da yansıması ( pazarcı esnafımızı da bir halk olarak değelendirirsek)  satıcı ve çeşitlilik ne kadar az olursa o ürünlerin fiyatları da O KADAR HAKSIZ YERE yükselebileceğidir. Fırsatçılara ve karaborsacılara zemin hazırlanabilecektir.

Değeri Cumhurbaşkanım bu kadar geniş bir kişileri bağlayan ve bu ramazan mübarek günde evlerinde yiyecek ekmeği bulamama durumuna getiren bu GIDA HARİCİ PAZARCI Esnafımızın nasıl ( 0 ) mesafeli marketlerde bu ürünlerin satışı serbes ise, Pazarcı esnaflarımızın da Devletimize fazla yük olmadan Gıda satışı yapılan pazarlarımızın hiç olmazsa BİR KISMINDA,  AYRI BİR GÜN OLARAK Pazar Pazar dolaşarak değil gıda ürünü satışı yapılan gün haricinde aynı pazarlarda bu esnaflarımıza tezgah aralıkları 3 metre olarak düzenlenip tezgah kurulmasını sağlayarak 100 000 lerce esnafa, tedarkci ve üretici ( sanayiciler) lerede birer can suyu verilmiş olunabilinecektir BU ZOR SÜREÇTE.

Değerli Cumhurbaşkanım Esnaflarımızın sorunlarının tek çözümü sizin sadece talimatınız ile olabileceği düşüncesi ile bu bilgi ve destek amaçlı yazımı size yazdım. Çünkü sizin Dünyanın başına musallat olmuş virüs ile ilgili Türkiyemizi en az hasarla 80 000 000 vatandaşın ve cumhuriyetimizin ilelebet sürmesi için verdiğiniz mücadeleyi bilmekteyiz. Değerli reisim bu esnaflarımızın sesi ve talebi olarak sizden gelecek emir ve talimatları beklemekteyiz. Allah yardımcınız olsun.