Kapadokya bölgesinde yüzlerce yer altı şehri bulunuyor. Bu yer altı şehirlerinden 36’sı Nevşehir çevresindedir. Derinkuyu Yer altı Şehri ise bölgedeki yer altı şehirleri arasında hem zemin yapısı hem de koridorları, mutfak, erzak deposu, barınma, sığınma, havalandırma, şırahane gibi özellikleri açısından en kapsamlı olanıdır.
MÖ.3000 yıllarında Proto Hitit döneminde yapıldığı düşünülen Yer altı Şehirleri Bizans döneminden bu yana Selçuklular ve Osmanlılar tarafından da kullanılmıştır. Cumhuriyet döneminde de temizlenerek 1963 – 1965 yılları arasında yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılmıştır.
Derinkuyu ilçesinde ki Yer altı şehiri eski Rum evlerinin altında bulunmaktadır. Şehir merkezindeki bu Yer altı Şehri diğer yer altı şehirleri ile birbirlerine tünellerle bağlantılıdır. Atalarımızın anlattıklarına göre de bu yerleşim yerleri Derinkuyu-Gölcük ve Kaymaklı ile de birbirlerine bağlantı olduğu söylenegelmektedir.
Yerin 7 kat altında 80 -85 metre derinliğe inen yerleşim yeri ilçe merkezinde toplam 4 km alanı oluşturmaktadır. Bu alanında sadece 2 km civarında ki yer altı şehri ziyarete açıktır. Derinkuyu Yer altı Şehri her ne kadar ilimiz ve ilçemizce gerektiği nispette tanıtımı yapılamamış olsa da burayı keşfeden yabancılar tarafından tanıtımı yapılmaktadır. Çekilen filimler, yazılan gerçek ve gerçeküstü öyküler, gazete, mecmua, dergi ve kitaplara konu olması buranın tanıtımında etkili olmaktadır. Dahası yabancı bir yazarın Derinkuyu Yer altı Şehrini “meleklerin” veya “uzaylıların” yaptığını öne sürmesi ve bu düşüncenin kitapta yer alması, buradan da başka kitaplara ilham olması bu gizemli yeri/yerleri daha da cazip hale getirmektedir. Bütün bu tanıtımlar bu yerleri turistlerin akınına uğratmaktadır.
Yer altı Şehrinin bütün bu tanıtım sinerjisine rağmen yerli turistler bu mekânları gezmeye geldiklerinde giriş ücretini görünce adeta donup kalmaktadırlar. Neredeyse her yıl enflasyon rakamlarının üzerinde oluşturulan giriş ücreti yerli turistlerin bu orijinal yerleri görme heveslerini kursaklarında bırakmaktadır.
Derinkuyu Yer altı Şehri Kültür ve Turizm Bakanlığında özel bir şirkete kiralanıyor. Bakanlığın sözleşmede tasarrufu bulunmaktadır. Giriş fiyatının belirlenmesinde de istediği tasarrufta bulunması gerekeceğini düşünmekteyim.
Yabancı turistler yer altı şehirlerini gezmede parasal bir sıkıntıları yoktur. Esas sıkıntı iç turizmdedir. İlçe yerlisi dahi burayı gezemiyor. Misafiri gelse dört kişinin giriş ücreti 100 lira tutar. Bu parayı hiçbir vatandaşımız vermez, veremez. Tek bir yol kalıyor o da Müze kart. Bakanlığın çıkardığı Müze kart yıllık 60 TL ve yurt içinde 300 civarında ören yeri gezilebilmektedir. Ancak ilçe halkı ve bölgeye doğrudan ilçemize gelen dar bir turizm seyahati düşünenler müze kart almazlar.
Yer altı şehrinin giriş ücreti iç turizm için en az % 50 civarında düşürülmelidir. Bunun dışında İlçe belediyesi veya vatandaşlar evlerinin altındaki yer altı şehirlerini ziyarete açmalı, Bakanlıkça ve Valiliklerce de yapılabilecek girişimler desteklenmelidir.
Derinkuyu Yer altı Şehrinin giriş ücretinde indirim yapılması konusunda Nevşehir Milletvekillerimizden ve Valimiz Sayın İnci Sezer Becel Hanımefendiden de destek bekliyoruz.
Osman Aytekin