Doç. Dr. Hasan YAVUZER’in Yeni Kitabı Çıktı

27/01/2020
Doç. Dr. Hasan YAVUZER’in Yeni Kitabı Çıktı
Nevşehir Hacı Bektaş Veli üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Yavuzer’in ağırlıklı olarak kendi köyü olan Nevşehir ili Gülşehir İlçesine bağlı Yüksekli Köyünü konu alan Konar-Göçerlerin Kurduğu Örnek Bir Köy YÜKSEKLİ başlıklı yeni kitabı çıktı.
Yüksekli Köyü, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın Sadrazam olduktan sonra doğum yeri olan Muşkara Köyünü cazibe merkezi haline getirmek için buraya yerleşenlere tanıdığı bazı özel imkanlardan sonra kurulmuştur. O dönemde çevrede konar göçer olarak hayatını devam ettiren pek çok aşiret gibi Herikli Aşireti mensuplarından bir kısmı da Nevşehir’e yerleşmiştir. Sanatı, mesleği ve eğitim durumu müsait olanlar Muşkara köyüne yani bugünkü Nevşehir merkezine, tarım ve hayvancılık ile uğraşanlar da çevrede farklı yerlere yerleşmişlerdir. Herikli aşireti içerisinde var olan Yüksekli kolu mensupları bugünkü Yüksekli Köyüne yerleşmişlerdir.  Yüksekli Köyü de 1968 yılında Gülşehir ilçesinde “Örnek Köy” olarak seçilmiştir. Kurtuluş savaşında farklı cephelerde pek çok şehit veren Yüksekli Köyü Cumhuriyet döneminde de 2 tane şehit vermiştir.  
Yaklaşık 300 yıllık bir serüveni ele alan bu çalışmada Türklerin Anadolu’ya gelişi ve  Nevşehir’e yerleşmeleri de dahil olmak üzere tarihi bilgilere yer verilmiştir. Daha sonra Yüksekli Köyü özeline inerek köyün kuruluşundan bu güne köydeki geçim kaynakları, sosyal, kültürel, dini ve milli konularda bilgiler verilmiştir.
Köyün kurucuları ve kuruluşundan beri köyde yaşayan insanlar ile onların aileleri başta olmak üzere farklı özellikleri ile köyde iz bırakanlar ve köyü başarı ile temsil edenler hakkında da bilgi verilmiştir. 348 sayfadan oluşan kitapta çeşitli görsellere de yer verilmiş, bu durum ise çalışmaya ayrı bir zenginlik katmıştır.