Basansarnıç köyünde yaşayan bir vatandaş evinden çıktıktan sonra bahçesinde gördüğü örümcekler dikkatini çekti. Örümceğin fotoğrafını çeken vatandaş internetten aldığı bilgilerde gördüğü örümceğin dünyanın en zehirli örümcekleri arasında görülen ’Argiope lobata’ olduğunu öğrendi.

Dünyanın en zehirli örümcek türlerinden biri olduğu bilinen bu örümceklerin güçlü zehri ile insan vücudundaki sinir hücrelerini öldürerek can kayıplarına neden olduğu söyleniyor.

Dünyanın en zehirli örümcekleri arasında olduğu belirtilen ‘Argiope lobata’ örümceği ile ilgili uzmanlardan rahatlatan açıklama geldi. Türün insanı öldürecek zehre sahip olmadığını söyleyen Araknoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemal Kurt, bu durumun aksine örümceğin zehrinin tıbbi amaçlarla bile kullanılabildiğini söyledi.

Türkiye’de daha önce Gümüşhane, Balıkesir, Sivas ve Malatya gibi illerde karşılaşılan ve güçlü zehirleriyle insan vücudundaki sinir hücrelerini öldürerek can kayıplarına neden olduğu ifade edilen ‘Argiope lobata’ örümceğiyle ilgili Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Araknoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemal Kurt’tan rahatlatan açıklama geldi.

Son günlerde Türkiye’nin her tarafında görülen ve vatandaşlarda endişeye neden olan türün Türkiye’de daha önce de tespit edildiğini ve yaygın bir tür olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kurt, “Dünyanın en zehirli örümceği” ifadesinin doğru bir tanım olmadığını söyledi.

I M G 20240730 W A0030