Tolstoy der ki: “Tüm muhteşem hikâyeler iki şekilde başlar, ya bir insan bir yolculuğa çıkar, ya da şehre bir yabancı gelir...”  

Bizim hikayemiz de böyle başlıyor… 

24.06.2020 tarihinde, 14 kadın 1 erkek ortağımızla Kapadokya’nın gizli bahçesi Hacıbektaş ilçemizde  “KADINCIK ANA KADIN GİRİŞİM, ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİFİ” ni kurduk.

Kooperatifimiz üç farklı kategoride çalışarak, ilçemizdeki hem sosyal iklimi değiştirmek hem de ekonomik kalkınmayı hızlandırmak için doğal ürünlerimiz başta olmak üzere özel tatlarımızı, dekorasyon ürünlerimizi ve pek çok ürünümüzü sizlerle buluşturmayı hedefliyor.

Peki, “Artsın Eksilmesin, Taşsın Dökülmesin” diyerek çıktığımız bu yolda bize ilham olan Kadıncık Ana’yı tanıyor musunuz?

Hacıbektaş ilçesindeki Kadıncık Ana Evi, Hacı Bektaş Veli Hazretlerinin Suluca Karahöyük’ e (bugünkü Hacıbektaş) geldiğinde ‘misafir edildiği ilk ev’ olması bakımından oldukça önemlidir. Bütün Velayetname nüshalarındaki kayda göre Hacı Bektaş Veli, ilk defa çeşme başında çamaşır yıkayan kadınlar arasında Kadıncık Ana ile konuşmuş ve Kadıncık Ana, Hünkâra yiyecek verip, onun karnını doyurmuştur. Hacı Bektaş Veli’nin ise, Kadıncık Ana’nın ikram ettiği az yağda kavrulmuş bir tutam yufka ekmek (Anadolu’da ‘ovmaç’ denir) ile bir bardak suya karşı tüm cömertliği ile “artsın eksilmesin, taşsın dökülmesin” dediğini biliyor musunuz? Bugün sofra duası olarak da kullandığımız bu anlamlı cümle, bizlerin yüreğine ilham tohumlarını ekmiştir…

Kadıncık Ana, bir yol göstericidir. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Türkmen kadınlarının kurduğu ‘Bacıyan-ı Rum’ teşkilatına önderlik ettiği bilinen Anadolu kadın erenidir. Kadıncık Ana, Hacı Bektaş Veli Dergâhının temellerinin atılmasında büyük rol oynayan, Abdal Musa’ya “el veren”, Türkmen coğrafyasında kadının iktisadi, kültürel ve sosyal hayatta rolünün çok önemli olduğunu vurgulayan bir “Çerağ” dır.

Hacı Bektaş Veli’ye bir gün sorarlar: “Kadıncık Ana eşiniz midir?” diye. Hacı Bektaş Veli’de, “Eşim değil, eşitimdir” diye cevap verir. Burada Hacı Bektaş Veli’nin sosyal yaşam içinde kadına ne denli önem verdiği, kadın erkek eşitliğini vurgulaması çok önemlidir.

Bizler aldığımız bu güçle, tüm sofralara ve dahi tüm gönüllere ulaşmak istiyoruz.

Hacıbektaş Kaymakamlığı destekleriyle kurulan Kadıncık Ana Kadın Girişim Üretim İşletme Kooperatifiyle yapacağınız her paylaşım, bir kişiye umut, pek çok dezavantajlı kesime ise el olacaktır. Bu haseple Hacıbektaş Kaymakamlığımıza bu denli anlamlı köprüleri kurmamıza fırsat verdikleri için gönülden şükranlarımızı sunmayı bir borç biliriz.

Fotoğraf :Derya Yazar