Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)'yü ziyaret etti.
Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko beraberinde Japonya Büyükelçiliği Kültür İşlerinden Sorumlu 2. Katip Keisuke Sasaki ve Japonya Büyükelçiliği'nden 3. Katip Yuta Kobayashi'den oluşan heyet ile birlikte NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı ve Japonya Büyükelçiliği iş birliği ile NEVÜ'de düzenlenen Japon film gösterimi ve 'Read Japan Projesi' kapsamında hibe edilen kitapların teslim törenine katıldı. Büyükelçi Katsumata Takahiko ve beraberindeki heyeti NEVÜ'yü ziyaretlerinde NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akın, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ensar Çetin, Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Ergen, NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sema Gökenç Gülez, Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ümmühan Sare Uslu, bölüm hocaları ve öğrenciler karşıladı.
Rektör Yardımcısı Akın: 'NEVÜ'de japon dili ve edebiyatı eğitiminin verilmesi hem bölge turizminin kalkınması hem de ikili ilişkilerinin gelişmesi açısından büyük önem arz etmekte.'
Türkiye ile Japonya arasındaki ülke ilişkilerinin güçlenmesinde ülke kültürlerinin de öğrenilmesinin son derece önemli olduğunu ve bunun en güzel yolunun dillerin öğrenilmesiyle sağlanabileceğine değinen NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akın, bu anlamda NEVÜ bünyesinde Japon Dili ve Edebiyatı eğitiminin verilmesinin hem bölge turizminin kalkınması hem de ikili ilişkilerinin gelişmesi açısından büyük önem arz ettiğini söyledi.
Akın, '1873 yılında Osmanlı Devleti'ndeki mahkeme sistemlerini incelemek üzere İstanbul'a gelen ilk Japon Fukuichi Geinchirō'nun ziyareti ile başlayan Türkiye ve Japonya ilişkileri, geçmişten günümüze dostane bir şekilde süregelmektedir. 2003 yılı Japonya'da 'Türkiye Yılı' olarak kutlanmış ve 2019 yılı 'Türk Kültür Yılı' olarak ilan edilmiştir. Türkiye'de ise 2010 yılı 'Japonya Yılı' olarak kutlanmış ve ülkemizin çeşitli şehirlerinde Japonya'yı ve Japon kültürünü tanıtan çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir. Aynı zamanda Konya-Kyoto, İstanbul-Şimonoseki ve Rize-Kakegawa şehirleri kardeş şehirler olarak ilan edilmiştir. İki ülke ilişkilerinin güçlenmesinde halklar arası diyaloğun önemli olduğu kadar o ülke kültürünün de öğrenilmesi son derece önemlidir. Yabancı bir kültürü öğrenmenin en güzel yolu ise o dili öğrenmektir.
2021 yılında Yükseköğretim Kurulu tarafından 'Doğal ve Kültürel Miras Turizmi' alanında ihtisas üniversitesi olarak ilan edilen üniversitemizde farklı dillerin eğitiminin verilmesi son derece önemli. Ayrıca şunu özellikle belirtmek isterim ki üniversitemizde Japon Dili ve Edebiyatı eğitiminin verilmesi hem bölge turizminin kalkınması hem de ikili ilişkilerinin gelişmesi açısından büyük önem arz etmektedir' dedi.
Akın devamında 'Bugüne kadar Japonya Büyükelçiliği ile üniversitemiz iş birliğinde birçok etkinlik gerçekleştirdik. Bugün yine Japonya Büyükelçiliği iş birliği ile üniversitemizde Anabilim Dalımıza hibe edilen kitapların teslim töreni ve 'Belle' filminin gösterimi için bir aradayız. Bu kitap bağışı için aracı olan Japonya Büyükelçiliği'ne ve Read Japan Projesi yürütücüsü 'The Tokyo Foundation For Policy Research' kurumuna teşekkür ediyoruz.
Sözlerime son verirken 2024 yılının, 1924 yılında iki ülke arasında kurulan diplomatik ilişkilerin '100. Yılı' olması vesilesiyle iki ülke ilişkilerinin kök salarak daha da gelişmesini temenni ediyorum' diye konuştu.
Japon Büyükelçisi Katsumata Takahiko; Türkiye'de Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü bulunan 5 üniversiteden birisi olan NEVÜ'de düzenlenen bu etkinliğin öğrencilerin Japon Kültürü'nü tanımaları için önemli bir fırsat olduğunu belirtti.
NEVÜ'nün fiziki yapılmasına hayranlığıyla birlikte üniversitenin Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalın'da Japon hocaların öğrencilere eğitim vermesinden ayrıca gurur duyduğunu belirten Büyükelçi Katsumata Takahiko, misafirperverliklerinden dolayı NEVÜ yönetimine teşekkür etti. Büyükelçi Katsumata Takahiko, Türkiye'de Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü bulunan 5 üniversiteden birisi olan NEVÜ'de böyle önemli bir etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere de ayrıca teşekkür etti.
'Read Japan Projesi' kapsamında NEVÜ Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalına hibe edilen kitapların öğrencilerin Japon kültürü başta olmak üzere ülkenin zenginliklerini daha iyi tanıyarak öğrenmelerine büyük katkısının olacağını belirten Büyükelçi Katsumata Tahahiko, konuşmasının sonunda 2024 yılının Japonya ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. Yıldönümü olması dolayısıyla her iki ülke de bu yılın çeşitli etkinliklerle kutlanacağını söyledi. Büyükelçi Katsumata Tahahiko ayrıca bu etkinliklerin bir bölümünün de Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nde gerçekleştirilmesini arzu ettiklerini sözlerine ekledi.
Büyükelçi Katsumata Takahiko konuşmalarının ardından NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akın'a 'Read Japan Projesi' kapsamında NEVÜ Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalına hibe edilen kitapları teslim etmesi ile devam eden program, toplu fotoğraf çekiminin ardın 'Belle' isimli Japon filmi gösterimiyle sona erdi.
Büyükelçi Sergi Alanını Gezdi
Büyükelçi Katsumata Takahiko ve beraberindeki heyet daha sonra NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akın eşliğinde 'Cumhuriyet'in 100. Yılında IV. Kapadokya Kültürel İmece Festivali' kapsamında NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Fuaye Alanı'nda Esma Bayraktar küratörlüğünde açılan sergi alanını gezdi.
İstanbul, Ankara, Muğla, İzmir, Şanlıurfa, Balıkesir gibi şehirlerden Sanat Sevgi Platformu üyesi 40 sanatçının eserinin yanı sıra NEVÜ Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu ve Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü öğrenci ve öğretim üyeleri ile ressamların, Sinasos Kitre Bebek Atölyesi öğrencilerinin çalışmalarından oluşan sergi alanını gezen Büyükelçi ve beraberindeki heyete sergide yer alan eserler hakkında bilgi verdi.