Nevşehir'de, kanserle mücadelede önemli bir yer tutan ve ilimizde en ücra noktalara kadar giderek vatandaşlarımıza ücretsiz kanser taraması yapan Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Tarama Tırı (Mobil KETEM), kanser taramaları için pandemi dönemindeki aradan sonra şimdi yeniden hizmet vermeye başladı.

Konu hakkında Nevşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay şu bilgileri verdi: 'Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle yürütülmekte olan 'Ulusal Kanser Tarama Programı' kapsamında Mobil KETEM Kanser Tarama Tırı özellikle kırsalda yaşayıp kanser taramalarına ulaşımda sıkıntı yaşayan ve mesai saatlerinde çalıştığı için taramasını yaptıramayan kişilere meme kanseri, rahim ağzı kanseri ile kolorektal kanser taraması yapılması amacı ile planlanmıştır. Bu kapsamda Mobil KETEM Kanser tarama tırı taramalara başladı ve Mayıs ayı itibarı ile 5-6 Mayıs Gülşehir, 9-10 Mayıs Çat, 11-12 Mayıs Kaymaklı, 13 Mayıs Göre, 16 Mayıs Acıgöl, 17 Mayıs Kozaklı, 18 Mayıs ve 20 Mayıs Hacıbektaş, 23-25 Mayıs Ürgüp, 26-27 Avanos, 30-31 Mayıs Derinkuyu ilçelerimizde konuşlanacak ve burada vatandaşlarımıza hizmet verecek' dedi.

Ünlübay; 'Kanserde erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayarak, Ülkemizin nüfusu artmaya devam ediyor. Buna paralel olarak yıllık yeni tanı alan kanser hasta sayısı da artıyor. 2020 yılında Türkiye nüfusu 84 milyon iken, yıllık yeni kanser vaka sayısı 233 bin ve kansere bağlı yaşam kaybı sayısı 126 bin olarak bildirildi. 2018 yılında Türkiye nüfusu 81 milyon iken, yeni vaka sayısı 210 bin ve kansere bağlı yaşam kaybı sayısı 116 bin olarak bildirilmişti.'

Ünlübay ; 'Vatandaşları tıra beklediklerini hatırlatarak, "Olabildiğince erken teşhis yapılmalı böyle olduğunda kansere bağlı ölüm hızlarını azaltmış olacağız.' dedi.

'KANSER TARAMALAR ÜCRETSİZ'

Ünlübay; 'Vatandaşlarımıza Mobil KETEM Kanser Tarama tırına gelmeleri konusunda davette bulunuyoruz. Tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz. Biz o yüzden vatandaşlarımızın özellikle bende bir şey yok deyip uzaklaşmasını istemiyoruz, vatandaşlarımızın korkmamalarını, korkuların kanseri önlemediğini ve bu taramaları ücretsiz olarak yaptırmalarını öneriyoruz.' dedi.

'TAHLİL SONUÇLARI ANKARA İLETİLİYOR'

Mamografi sonuçları Ulusal Tarama Mamografi Raporlama Merkezi'ne, rahim ağzı tarama sonuçları Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Daire Başkanlığı Ulusal HPV Laboratuvarına iletiliyor. Çıkan sonuçları internetten online olarak öğrenilebilmekte ve bu sonuçlara Aile Sağlığı Merkezlerinden de ulaşabilmektedir. Kanser Tarama Tırı'nda bayan röntgen teknisyeni, ebe, acil tıp teknisyeni, danışma görevlisi, temizlik görevlisi ve şoför hizmet veriyor

Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması, toplum bilincinin geliştirilmesi ve kanser taramaları, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir.

Ülkemizde de 3 Kanser Türü'nde tarama yapılmaktadır. taraması yapılan kanserler:

Kadınlarda Meme Kanseri Tarama Programı kapsamında; Ayda bir kendi kendine Meme Muayenesi (KKMM) yapması için danışmanlığın verilmesi, Yılda bir Klinik Meme Muayenesi, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir Mammografi Çekimi.

Kadınlarda Serviks Kanseri Tarama Programı kapsamında; 30-65 yaş aralığındaki kadınlardan 5 yılda 1 Smear ve HPV -DNA Testi yapılması.

Kadın ve Erkekler de Kolorektal Kanser Taramaları; 50-70 yaş aralığında 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi yapılması, 50-70 yaş arasında 10 yılda bir Kolonoskopi yapılmaktadır.

Kanser Taramalarını yaptırmak için KETEM, Toplum Sağlığı Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezlerine başvurabilirler.

İletişim Tel : +90 384 213 83 00 KETEM Dahili 446 - 447