Bugünkü anlamda Nevşehir ve havalisi olarak anılan Kapadokya kültür, inanç ve sağlık turizminde gözde yerlerden müstesna bir yerdir. Turizm çeşitliliği açısından bölgedeki vadiler nedeniyle dağcılık turizmi ve kongre turizmi de eklenebilir.
Bölgenin daha çok rağbet görmesi açısından alışılmışın dışında farklı aktiviteler de planlanıp gerçekleştirilebilir.
Geçtiğimiz hafta Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde Kapadokya tanıtım filmleri festivali kapsamında bir panel düzenlendi. Panele Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Kayseri Üniv. Rektörü Kurtuluş Karamustafa, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, TÜROFED Başkanı Sururi Çorabatır, TÜROB Başkanı Müberra Eresin katıldılar.
Davete katılan Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Belediye Başkanı Dr.Mehmet Savran, protokol üyeleri ve davetliler paneli ilgiyle dinlediler.
Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan panel öncesinde konuşmasında Kapadokya’nın tanıtımına yönelik çok önemli bir konuya değindi. Demircan Kapadokya’nın öykülerinde söz etti. Bölgenin öykülerinin tanıtımda büyük bir öneme sahip olduğuna ve olabileceğine işaret etti.
Panelistlerin tamamı da Bakan Yardımcısı Demircan’ın Kapadokya öyküleri üzerinde durarak bu konuya atıfta bulundular.
Kapadokya’nın çok güzel öyküleri vardır. Nevşehir de birkaç yazar arkadaşla yörenin öyküleri üzerinde duruyoruz. Bu alanda çalışmalar yapıyoruz. Öyküleri yaşayanların veya anlatıcıların dilinden dinleyip notlar alıyoruz. Bir anlamda Kapadokya öykülerini yazarak tarihe tanıklık yapıyoruz.
Nevşehir veya Kapadokya öykülerini yazdık, yazmaya da devam ediyoruz. Her sanatçı, yazar kendi çağından sorumludur. Bizler de geçmişte yaşanılanların anlatıcılarla birlikte kaybolmaması için gayret ediyoruz. Derleyebildiğimiz kadar bilgileri derleyip hikâyeleştiriyoruz.
Bu öyküler bitmez. Ancak yazılmaz ise zamanla kaybolur. Kapadokya’nın tanıtımında öykülülerin de yeri vardır. Umarım bölgenin ileri gelenleri, resmi ve sivil toplum kuruluş temsilcileri, bu şehrin kanaat önderleri bu öyküleri önemser ve sahip çıkarlar.