Kozaklı'da bulunan Kozoğlu Türbesi yeni bir görünüme kavuştu.

Kozaklı Belediyesi'nden yapılan açıklamada, "Kültürel ve Tarihi değerlerimize sahip çıkıyor, şehrimizin her köşeşine, her noktasına hizmet götürmeye devam ediyoruz.

Bu kapsamda yıllardır atıl durumda olan, İlçemize adını veren zaata ait KOZOĞLU TÜRBESİ yenilenerek ziyarete açıldı." İfadeleri kullanıldı.

✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴

KOZOĞLU HAKKINDA,

Kozaklı İlçemiz 1954 yılında birbirine yakın mesafede bulunan Hamamorta, Buruncuk, Bağlıca ve Kozaklı köylerinin birleşmesi ile kurulmuştur.

İlçemizde halen türbesi bulunan Kozoğlu adlı Zat’ın kayalarla sıcak suyun etrafını çevirerek hamam yaptığı, hamamın çevre köylerin ortasında olması nedeniyle Hamamorta adını aldığı türbe taşlarındaki yazıtlardan anlaşılmaktadır. Taşların üzerinde yapılan incelemeler neticesinde Kozoğlu adlı şahsın Selçuklular devrinde yaşadığı ilçenin adının ise bu zattan geldiği rivayet edilmektedir. Türkiye ve Balkanlarda birçok “Kozan” adlı yerleşim birimi bulunmaktadır. Ama yinede “Kozaklı-Koza” adı üzerinde araştırma yapıldığında sıcak su kaynağı veya buharı ile ilişkisi olduğu söz konusu kaynaklarda kuvvetle muhtemel olduğu görülmektedir.Ayrıca ”Kuz” Eski Türkçede “el değmemiş, bakir” anlamındadır.”Kız” ve “kuzay-kuzey” sözcük kökenleri de bu tanımlama içerisinde dikkate alınmalıdır. Dünyanın sayılı sıcak sularından biri olması dolayısıyla “koz” dokunulamayan anlamına geldiği de dikkate almakta yarar vardır.

Kaynak:Kozaklı Kaymakamlığı