Nevşehir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (NESİAD) TKDK Nevşehir il Koordinatörü ile webinar gerçekleştirdi.

20.05.2020 tarihinde NESİAD üyeleri ve Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Nevşehir İl koordinatörü Emrah Şenoğlu ile 9. Başvuru Çağrı İlanı ve Yatırımlar hakkında Zoom üzerinden online toplantı gerçekleştirdi.

Açılış konuşmalarını yapan Başkan Mustafa Ertaş, Devlet desteklerinin firmaların kendilerini geliştirmeleri ve şehrin gelişmesi için büyük önem arz ettiğini. Bu kapsamda TKDK'nın sağlamış olduğu hibe programının hem sanayici hemde kırsal turizm ve tarım ile uğraşanlar için büyük bir avantaj olduğundan bahsetti.

Emrah Şenoğlu ise, Yeni çıktıkları  9. Başvuru Çağrı İlanı hakkında üyelere bilgi aktardı. TKDK  2007 yılında faaliyetlerine başlamış bir kurumdur,TKDK Nevşehir Şubesi 2012 yılında temelleri atılmış olup, 1 yıllık akredite süreci ile birlikte 2013 yılında faaliyet;başvuru alımına başlamıştır. TKDK olarak % 75 Avrupa Birliği ve % 25 Devlet destekli yatırımlara hibe gibi destekler vermektedir. Günümüz olarak TKDK Nevşehir'de 139 milyon avro hibe destek vermiş olup, 800'ün üzerinde istihdamı sağlamıştır. TKDK olarak 9.Çağrı kapsamında Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar ve Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş geliştirme başlıkları altında gerekli destekler verileceği duyuruldu. Faydalanıcıları uygun harcamalar karşılığında sağlanacak olan mali desteğin kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonu’dur. Kriz fırsata çevrilme olanağı çok yüksek, şuan yapılabilecek yatırım proje 2021 yılında faaliyete sürdürme olanağı göz önüne alındığında büyük bir artı olarak görülmektedir. Yenilenebilir enerji kaynağı olarak 5 Mw yatırım desteği ile % 55 oran ve 500 bin avro destek, Fabrika öz tüketimini sağlayacak şekilde kurulması,öz tüketim fazlası veya ihtiyacı ile gerekli elektrik dağıtım şirketine alış/satış olanağı olması, Kurulacak yatırımın kırsal alan içerisinde olması gerektiği, Elektrik dağıtım şirketi ile sözleşme yapılması gerektiği, Yatırımlar ve hibelerden Mikro ve Küçük Ölçekli işletmeler destek başvurusunda bulunabilmektedir.

Günümüz pandemisi olarak Yeni Dünya;Yeni Hayat;Yeni Yaşantı biçimi Dünya değişimine gidilmesi ile Gıda sektörüne yoğunluğun arttığı Tüm Dünya Ülkelerince görülmüştür. Bu açıdan gerekli yatırımlar ile gelecekte Pazar payları içerisinde yer almak için fırsatların değerlendirilmesi gerekmektedir.

Program Nesiad  üyelerinin kendileri ve işleri hakkında kısa bilgi vermeleri ve sonra soru cevap kısmına geçildi ve programa son verildi.