Dünya genelinde etkili olan Covid-19 salgını nedeniyle ülkemizde de ekonomi,eğitim,sağlık,sosyal ve spor alanlarında tedbirler alındı.

Eğitim alanında alınan tedbirler gereğince yüz yüze eğitime tüm kademelerde ara verilerek 23 Mart tarihinden itibaren EBA Tv ve online yolla uzaktan eğitime geçildi.

1 ay önce alınan kararla da LGS 6 Haziran'a, YKS 24-25 Temmuz'a alındı. Özellikle YKS'ye girecek öğrenciler çalışma planlarını bu tarihe göre tekrar düzenledi. 4 Mayıs'taki Bakanlar Kurulu toplantısından sonra normalleşme süreci adı altında YKS'nin  tekrar 1 ay geriye alınarak 27-28 Haziran'da, LGS'nin de 20 Haziran'da yapılması kararlaştırıldı. Özellikle YKS'ye girecek öğrenciler bu karara büyük tepki gösterdi.

Alınan tedbirler gereğince neden en iyi ve en kötü durumlar ön görülemeyerek sınav tarihleri sürekli değişti? YKS tekrar 1 ay geriye alınırken öğrencilerin talepleri neden göz ardı edildi?

Turizmcilerin temmuz ayında sınav istememesi bu kadarda ne kadar etkili oldu? Bu soruların cevaplarını muhataplarından tabi ki alamayacağız. YKS'nin 1 ay geriye alınmasına tepki gösteren öğrencilere de "1 Ayda ne kazanacaksınız?" diye tepkiler oluştu. Sınav tarihinin geriye alınmasına tepki gösteren öğrenciler arasında esnek davranıp çalışmalarını son 1 aya yoğunlaştırmayı düşünen öğrenciler de vardı ama azimle çalışan ve çalışma planlarını, konularını 24-25 temmuza kadar yayan öğrencilerin sayısı yoğunluktaydı.

23 Marttan beri uzaktan eğitim alan, yaşlarından dolayı sokağa çıkma yasağı bulunan, salgın sürecinde motivasyonu olumsuz yönde etkilenen öğrencilerimiz şimdi maalesef daha yoğun ve stresli çalışmak zorunda. Peki 1 ayda 2 kez tarihleri değişen LGS ve YKS bu sene nasıl yapılacak?

YKS

-Bu sene yapılan değişiklikle kalem,silgi, kalemtraş,su ve peçetelerini öğrencilerimiz kendileri getirecek.

-27 Haziran'da yapılacak olan TYT sınavı 30 dakika daha uzatılarak 165 dakika oldu.

-Lisans programları(4 yıllık bölümler) tercihleri için baraj puanı 180'den 170'e çekildi.

-12. Sınıf 2. Dönem müfredatı sınav konularından çıkarıldı.

(30 dakika ek süre, Baraj puanının düşürülmesi, konu muafiyeti gibi uygulamaların, sınav temmuzda olsaydı bile salgın sürecinden etkilenen öğrenciler için zaten yapılması gerekiyordu. Sınav tarihi tekrar hazirana çekilen öğrencilere bu uygulamaların lütufmuş gibi gösterilmesini doğru bulmuyorum.)

LGS

-Öğrencilerimiz kendi okullarında sınava girecek. Sınava gelirken kalem,silgi,kalemtraş,su ve peçete gibi malzemeleri kendileri getirecek. Sınav giriş belgeleri sınavdan yarım saat önce okul idarecileri tarafından hazırlanarak sıraların üzerinde hazır bulunacak.

-Veliler çocuklarını okul bahçesinde sosyal mesafe kurallarına uyarak bekleyebilecek. Okul rehberlik öğretmenleri velilere maskelerini dağıtacak

Nevşehir Alperen Ocakları Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı olarak her zaman öğrencilerimizin yanındayız. Bu süreçte öğrencilerimiz için elimizden geleni yapacağız. Uzmanımızdan Psikolojik destek almak isteyen öğrenci ve velilerimizi bayramdan sonra ocağımıza bekliyoruz. Ayrıca sorularınız için nevsehir_alperenocaklari instagram sayfamıza da mesaj atabilirsiniz.

Nevşehir Alperen Ocakları Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı İl Başkanı

Ramazan KALKAN