Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Afet ve Acil Durum Yönetimi Kulübü, Coğrafya Araştırma Kulübü ve AFAD Nevşehir İl Müdürlüğü iş birliğinde 'Türkiye ve Doğal Afetler' konulu konferans düzenlendi.
NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Gülşehri Konferans Salonu'nda NEVÜ Rektör Yardımcısı ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mutluhan Akın'ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa; NEVÜ Genel Sekreteri Nihat Çavuşoğlu, Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şenay Güngör, AFAD Nevşehir İl Müdürlüğü personelleri, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.
Depremin tam olarak nerede, ne zaman ve hangi büyüklükte olacağının günümüz teknolojisi ile bilinemeyeceğini söyleyen Prof. Dr. Mutluhan Akın, 'Depremi önceden tahmin etmek yerine, depreme dayanıklı yapılar yapmak asıl amacımız olmalıdır' dedi.
Türkiye'de ve dünyada yaşanan deprem ve diğer doğal afetlere değinen Akın, 'Doğal afetler veya doğa kaynaklı afetler olarak bildiğimiz afetlerde tüm suçu doğaya yüklememek gerekiyor. Yaşanmış bütün deprem ve doğal afetler günümüze kadar büyük ekonomik zararlar vermiş ve büyük oranlarda can kayıplarına neden olmuştur. Ülkemiz ise dünyada deprem ve doğal afetlerin sıklıkla yaşandığı ve can kayıplarının yüksek olduğu ülkeler arasında yer almakta. Doğal afetlerden en az şekilde etkilenmek için toplumsal bazlı bilinçlendirme ve hazırlıklar büyük önem taşımaktadır.
Özellikle şunu belirtmek isterim ki depremin tam olarak nerede, ne zaman ve hangi büyüklükte olacağını günümüz teknolojisi ile bilmek mümkün değildir. Ancak depremi önceden tahmin etmek yerine, depreme dayanıklı yapılar yapmak asıl amacımız olmalı. Çünkü depremleri ve doğal afetleri yaşadık ve yaşamaya da devam edeceğiz' diye konuştu.
Konuşmasının devamında 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olmak üzere 11 ili etkileyen depremlere de değinen Akın, '6 Şubat'ta merkez üsleri Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 11 ilimizi etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin acısını ülke olarak hep birlikte yaşadık ve paylaştık. Deprem bölgelerinde bizzat araştırma ve incelemelerde bulunan biri olarak şunu söyleyebilirim ki deprem bölgesindeki yıkımın sadece bir faktörden değil, birkaç faktörün bir araya gelmesinden kaynaklandığı yönünde tespitlerimiz oldu. Depremin büyüklüğü ile birlikte bina işçiliği ve yapı malzemesi gibi hususlardaki problemler, gereğince mühendislik hizmeti alınmadan ve problemli zeminler üzerine yapılan inşaatlarda ciddi anlamda yıkımların çokluğu dikkatimizi çekti. Dediğimiz gibi ülkemiz bir deprem ülkesi ve depreme hazırlıklı olmak istiyorsak, hem binalarımızı yıkılmayacak şekilde sağlam yapmalıyız, hem de zemin şartlarının uygun olduğu yerlere veya gerekli önlemleri alarak inşa etmek zorundayız' diye konuştu.
AFAD Nevşehir İl Müdürlüğü personeli Emine Altınay'ın ise AFAD gönüllüsü olmanın önemine değindiği konferans, çevrim içi yapılan yarışmada ilk üçe giren katılımcılara NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akın tarafından hediyelerinin verilmesi ile sona erdi.
Konferans sonunda ayrıca AFAD Nevşehir İl Müdürlüğü personelleri arama kurtarmada kullanılan teknolojik cihazların tanıtımını yaparak, AFAD gönüllülüğü konusunda bilgilendirmede bulundu.