Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden 2020 yılında mezun olan öğrencimiz Yaşar Mete, faaliyetlerine Türkiye’de 17 restoranı olan işletme zincirinin genel koordinatörü olarak devam ediyor.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Türkiye’nin gastronomi alanında en başarılı Turizm Fakülteleri’nden birine sahip. Gerek akademik imkânlar gerek uygulama alanlarında biz öğrencilere kattıklarıyla şahsım adına bugünkü başarıma kaynaklık etti. İnanıyorum ki hem hocalarımızın hem de Üniversitemizin desteğiyle Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi sadece turizm alanında değil, daha birçok alanda başarılara imza atmaya hazırlanıyor. Bu doğrultuda şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki NEVÜ’lü olmak bir ayrıcalık.
Yaşar Mete:“23 yaşında 17 Restoranın yönetici genel koordinatörü olabildiysem bunu Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’ne borçluyum.” Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kapadokya gibi güzel bir yerde eğitim görmenin yanı sıra üniversite içinde yapılan birçok sosyal ve akademik, festival, seminer gibi etkinlikleri ile öğrencilerine bol, aktif ve verimli bir çalışma sahası sunan kıymetli akademisyen hocalarımızın olduğu saygın bir üniversite.
“İzmir’in Menemen İlçesinde doğan, emekli jandarma astsubayı bir baba ve tur operatörü bir annenin evladı olarak birçok şehri gezerek yaşama başladım diyebilirim. İzmir/Foça, Muş, Artvin Bolu/Mengen gibi farklı illerde ilk orta ve lise eğitimimi tamamladım. Bolu/Mengen Aşçılık Lisesi’nden mezun oldum…”
Üniversite eğitimimi Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizme Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden onur derecesiyle mezun olarak tamamladım. Üniversite eğitimim boyunca başkanlığını yaptığım Gastronomi Kulübü’nde 3 yılda 200 etkinlik, 1 adet Gastronomi Festivali düzenledim. 2019 yılında dünya şampiyonu oldum.
Bu zamana kadar katıldığım Ulusal ve Uluslararası yemek yarışmalarında 20 madalya, 1 kupa, Slovenya’da 1 Avrupa 2.liği ve 1 Avrupa 3.lüğü elde ettim. En son katıldığım World Helal Summit 2019 Dünya Aşçılık Şampiyonası’nda klasman 1.’liği ile altın madalya kazanarak dünya şampiyonu oldum. Birçok sivil toplum kuruluşunda üst düzey yöneticilik yaptım ve birçok başarılı projelere imza attık. Okulum da bu süreç içinde destekçimdi diyebilirim. Faaliyetlerimin tamamında okulum ve hocalarım ile irtibat halindeydim. Bu anlamda okulum bana başarı hamlelerimde çok şey kattı.
Yürüttüğü görevlerden de bahseden Mete “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Başkanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kurulan Turizmin Geleceği Platformu Genel Başkan Yardımcılığı, KKTC Gastronomutfak Topluluğu Nevşehir İl Başkanlığı, KKTC Gastronomutfak Topluluğu Genel Başkan Yardımcılığı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Gastronomi Kulübü Başkanlığı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Temsilciliği, tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcılığı, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) İdari İşler Koordinatör Yardımcılığı, İç Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Derneği (İÇANAPAFED) Yönetim Kurulu üyeliği, Nevşehir Aşçılar ve Pastacılar Derneği (NEVAPAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı, UNIVERSAL TURAL DOSTLUK PLATFORMU (UTP) Nevşehir Bölge Koordinatörlüğü görevlerinde bulundum. Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği Projeleri Türk Mutfağı kursu kapsamında yabancı uyruklu kadınlara eğitim verdim” dedi.
Halen Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Genç Milli Takım Kaptanlığı, TÜDAP Haber Kurucu Genel Başkanlığı ve Türkiye geneli 25 ilde, dünyada ise 5 ülkede şubesi olan Türkiye Dayanışma Platformu Kurucu Genel Başkanlığı görevine devam eden Mete “yaptığım her çalışmada tek gayem devletimize ve milletimize hayırlı işler yaparak güzel çalışmalara imza atmaktır. Ticari iş hayatımda İzmir’de açtığım 1 restoranım var. Türkiye’de 17 adet restoranı olan bir işletmenin bütün şubelerinden sorumlu ve genel koordinatörü olarak iş hayatıma devam ediyorum ”dedi. NEVÜ’nün kendisine kazandırdığı hocaları ve arkadaşlarıyla da irtibat halinde olduğunu belirten Mete, gelecek başarıları için üniversitesi olan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nin de kendisi için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha yineledi.
Katıldığı yarışmalar ile birlikte aldığı ödüller ile birçok başarıya imza atan Yaşar Mete, Dünya Şampiyonasının Düzenlendiği Dünya Helal Zirvesi’nde Klasman 1.liği ile Altın Madalya kazanarak (28 Kasım-1 Aralık 2019) Dünya Şampiyonu, Dünya Şampiyonasının düzenlediği “Dünya Helal Zirvesi’nde” (28 Kasım-1 Aralık 2018) Türkiye Temsili, Slovenya 3. International Culinary Festıval Kraınjska Gora (11.05.2018) Avrupa İkinciliği Gümüş Madalya, Slovenya 3. International Culinary Festıval Kranjska Gora (11.05.2018) Avrupa İkinciliği Gümüş Madalya, Slovenya 3. International Culinary Festival Kranjska Gora (11.05.2018) Avrupa 3.’lüğü Bronz Madalya, Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri (22-25.02.2018) Üçüncülük-Bronz Madalya, Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri (22-25.02.2018) Üçüncülük-Bronz Madalya, 1. Çorum Ulusal Aşçılar ve Pastacılar Şampiyonası (16-17-18.02.2018) İkincilik-Gümüş Madalya, Gelenekten Geleceğe Yemek Yarışması (17-20.01.2018) İkincilik 1 kupa ve Gümüş Madalya, Gastro Pamukkale Aşçılık ve Pastacılık Şampiyonası (16-17.12.2017) İkincilik Gümüş Madalya ile üniversitesi olan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’ni de temsil etti.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi öğrencilerinin de üniversitenin imkânlarını değerlendirmelerini, bol bol kitap okumalarını, araştırma yapmalarını, boş buldukları her vakitte mesleklerine göre iş yerlerinde staj yapmalarını, çalışmalarını, üniversitenin kulüp ve topluluklarında aktif görev alarak sosyal çalışmalara katılmalarını ve mesleklerine yönelik festival, kongre vb. her türlü organizasyona katılmalarını tavsiye etti.
Üniversite gibi şehrin ve bölge kapasitesinin de çalışma alanına yaptığı katkıdan bahseden Yaşar Mete, Kapadokya Bölgesi’nin gerek önemli bir alan olarak turizm alanını, gerek Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’ni bünyesinde bulundurmasının Türkiye için büyük şans olduğunu da sözlerine ekledi. Yaşar Mete, şehrin öğrenciler için sadece eğitim değil, turizm, gastronomi, rehberlik, sağlık ve ulaşım gibi birçok kolaylığı da barındırdığını, bölge anlamında birçok şehre olan yakınlığının, öğrencilerin şehirlerarası iletişimine de katkıda bulunacağını belirtti. Eğitimleri boyunca şehirden faydalanan öğrencilerin ilerleyen zamanlarda mezun olduktan sonra bunun avantajını yaşayacaklarını da vurgularken, bu doğrultuda Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nin tüm akademisyenlerinin ve uygulama alanlarının da okulu tercih edecek öğrencilere açık olduğunu söyledi.