PARMAKSIZ ''KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ'' HAKKINDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU
Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız; Koronavirüs salgınının Türkiye'ye sıçramasının ardından alınacak tedbirleri görüşmek üzere Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanımız liderliğinde yapılan "Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı"nın ardından hayata geçirilen ''Ekonomik İstikrar Kalkanı'' ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
Parmaksız; 21 maddelik ekonomik tedbir paketinde işverenden işçiye, emekliden ihtiyaç sahiplerine pek çok farklı kesim için süresi 6 aya kadar çıkan teşvik, destek, muafiyet, indirim ve borç erteleme gibi avantajlar sunulduğunu ifade etti. Parmaksız özellikle “KISA SÜRELİ ÇALIŞMA ÖDENEĞİ” ne dikkat çekti.
“KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ÜYELERİMİZE CANSUYU OLACAK”
NTSO Başkanı Parmaksız yaptığı açıklamada;
“Ekonomik İstikrar Kalkanı olarak adlandıran pakette iş dünyasının da koronavirüs salgını sonrasında gündeme alınması yönünde çağrıda bulunduğu 'Kısa Çalışma Ödeneği'nin devreye alınması kararlaştırıldı. Söz konusu ödenekten faydalanmak için gereken süreçleri kolaylaştırılması yönünde de adımların atılması ve en kısa süre ilgili genelgelerin yayınlanması bekleniyor. İşverenlerin de maliyetini azaltacak uygulama kapsamında Genel Sağlık Sigortası primleri de ödeniyor.
“İŞVEREN İŞKUR'A BAŞVURACAK.”
İşyerinde Kısa Çalışma Uygulanabilmesi için; üyelerimizin https://www.iskur.gov.tr/isveren/kisa-calisma-odenegi adresindeki bilgi ve belgelerden faydalanarak “Dışsal Etkilerden Kaynaklanan Zorlayıcı Sebepler” seçeneğini işaretleyerek işyerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğu yönünde İŞKUR’a başvuruda bulunması gerekiyor. Başvuru formu ve istenilen belgeler ile birlikte İŞKUR’a yapılan müracaatın ardından, başvuru değerlendirmeye alınacak ve üyemizin kısa çalışma talebi iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucunda uygun bulunması halinde gerekli ödeme belirten tarihlerde hesaplara yatırılmaya başlanacaktır.” Dedi.
Parmaksız ödeneğin mali boyutları hakkında ise şu açıklamalarda bulundu; “Kısa çalışma ödeneği; sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanırken ödenen günlük ücret, günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı şeklinde gerçekleşiyor. Kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemiyor.
Bu oranlar çerçevesinde yapılan hesaplamada; bir asgari ücretlinin alabileceği kısa çalışma ödeneği aylık bin 752 TL iken, bu rakam brüt 4 bin TL. alan bir çalışan için 2 bin 381 TL, 8 bin TL brüt alan için ise 4 bin 380 TL olarak gerçekleşiyor.”dedi.