Bir insan neden stres yapar?

Endişelendiği veya korktuğu bir şeyler vardır. Öğrenciler de sınavlarda stres yapıyorlarsa demek ki bazı korkuları olduğu içindir. Bunları ortadan kaldırmadan veya iyileştirmeden, ebeveynler bu konuda bilinçlendirilmeden öğrencinin sınav stresini nasıl ortadan kaldırabilirsiniz? .

Sınava 2 kala öğrencilere sınav stresiyle ilgili seminerler yapmak, taktikler vermek kusura bakmayalım da pek işe yaramıyor. Bu arada sınav stresiyle sınav heyecanını karıştırmayalım. Başarıda ve başarısızlıkta arkasında ailesinin desteğini hisseden öğrencilerin stres yapmasını gerektiren bir durum olmaz.

Öğrenci 7/24 ders çalışıyor, özel eğitim alıyor, dersleri gayet güzel fakat sınav günü bir stres bütün emek çöpe gidiyor. Aslında çöpe giden bir şey yok, bu sadece bizim kendi değerlendirmemizle alakalı bir durum. Peki neden böyle oluyor?

Malesef çocuklarımızı sanki Veliefendi de yarışan atlar gibi görüyoruz, şartlandırıp koşullandırıyoruz. Ya hukuk olacak, ya tıp olsun parası iyi, rehberlik te olabilir çünkü rahat, buna benzer düşüncelerle çocuklarımızı yönlendirip baskı altına alıyoruz. Acaba bu istekler Anne ya da Babaya mı ait yoksa çocuğa mı?

Bazen çocuklara soruyorum 'hedefin var mı? İleride nasıl bir hayatın olsun istiyorsun' diye. Doktor olmak istiyorum deyince 'bu senin isteğin ve kararın mı yoksa Annen veya Babanın isteğimi' dediğim zaman hemen müdahale geliyor, 'yok canım kendiside zaten bunu istiyor' şeklinde. Tamam güzel, o zaman neden çocuğun kendisinin cevaplamasına izin vermiyorsun? Çünkü karar çocuğa ait değil.

Bir aile (Anne, Baba) çocuğunu neden koşullandırır?

- Çocuğundan istediği şeyi kendisi çok istemiştir fakat gerçekleştirememiştir.

- Yakın çevrenin çocukları çok başarılıdır, mahcup olma düşüncesi vardır (Çocuğunu değil kendini düşünür).

- Geçmişte yetersiz kalınan bir durum yaşamıştır ve onun eksikliğini gidermek ister, vesaire...

Aslında her şey çocuğun geleceği içindir, fakat bilinçaltının bu şekilde yönlendirdiğinin farkında değildir.

Bir çocuk (öğrenci) neden kendini stres altında hisseder?

- Ailesi özel eğitim aldırmıştır, çok masraf etmiştir ve bu durum çocuğa karşı her fırsatta dillendirilmiştir, ailenin beklentisi büyüktür. Çocuk bu beklentiyi karşılayamamaktan korkar.

- Arkadaşlarının daha güzel yerlere gitmeleri ihtimalini zihninde canlı tutarak onun stresini yaşar. (Aslında bu düşünce de ona ait değildir)

- Aile içinde ciddi sorunlar vardır Anne destekler Baba olumsuzdur, başarısızlık durumunda Annenin zor durumda kalacağı düşüncesi stres yaptıracaktır.

- Ebeveynlerini çok sever ve onların isteklerini yerine getiremediği takdirde onların üzüleceğini düşünerek zihinsel baskı altına girer.

Örnekler ve ihtimaller oldukça fazladır. Dikkat edilirse sorunun kaynağında çocuk değil Ebeveyn ve çevre vardır. Kaynak temizlenmeden dağıtım yerlerini ne kadar temiz tutarsanız tutun tekrar kirlenecektir.

Bu örnekler sınav anında bilinçli olarak ortaya çıkmazlar, tamamen bilinçaltında çalışırlar.

----------------------------

Tüm bu ihtimallerin ortadan kalkması için neler gerekir?

1- Sınavda süre yetmemezlik sorununun olmaması

2- Okuduğunu anlamakta zorlanmaması

3- Dikkat ve odağının tamamen sınavda ve okumada olması

4- Muhakeme (karşılaştırma) yeteneğinin güçlü olması

Öğrenci bu ihtiyaçlarını bu alanda hizmet veren, anlayarak hızlı okuma eğitimi veren yerlerden karşılayabilir.

----------------------------

Her zaman dediğimiz gibi zihnimizde neyi taşırsak, barındırırsak onun çıktısını alırız. Sınavlarda başarısızlık durumunda ortaya çıkacak ihtimalleri düşünmek yerine, zihnimizi başardığımız takdirde ulaşacağımız güzel duyguların hisleriyle doldurabiliriz. Sınavın bir hedef değil sadece hedefe götüren basamaklardan birisi olduğunun bilincinde olmalıyız. Beynimize büyük hedefi olabildiği kadar net gösterebilmeliyiz.

Sınava hazırlanan öğrencilerimizin çoğunda büyük hedefin görüntüsü yok, tüm odak tamamen sınavda oluyor. Böyle olunca beyin tamamen sınavla ilgili tüm olumlu veya olumsuz ihtimalleri zihnimize doldurarak bizi kontrol altına alıyor.

Büyük düşünmek, hedefi büyük tutmak neden önemli?

İnsan beyni çok hızlı çalışan ve aynı anda oldukça fazla veriyi işleyen organdır. Siz ona meşgul olacak kadar (iş) hedef veremezseniz, o sizin yerinize hedef bulur ve sizi onunla meşgul eder.

Örneğin:

Şu liseyi bitirelim sonrasına bakarız derseniz, beyninizin size cevabı 'sen rahatını bozma önünde daha çok zaman var, bir şekilde bitirirsin' olur.

Yok eğer beyninizi ileride büyük çalışmalara imza atacak, gündem değiştirecek bir bilim adamı olacağınıza inandırırsanız size cevabı 'senin büyük hedeflerin var, zaman kaybetme lüksün yok, onun için harekete geçmelisin' der ve sizi bir an önce hedefinize ulaştırmak için elinden geleni yapar.

Zihniniz sürekli olumlu düşünceler ve pozitif enerjiyle beslenir, bu da doğal olarak hayatınıza yansır, başarıya götürür. Profesyonel yardım alarak ve NLP (Zihni Yeniden Programlama) teknikleriyle zihninizi hızlı bir şekilde yeniden programlayabilirsiniz. Bu konu hakkında yazılacak çok şey var aslında fakat hepsini burada paylaşamayız siz de hak verirseniz.

Araştırın... Okuyun... Sorgulayın...

Sevgiyle kalın

Vesselam...

Koray Mert BALCI

Neuro-Hacker ( Zihinleri Yaktıran Adam )

Profesyonel Koç / Danışman / NLP Uzmanı / Eğitmen / Sıradışı Akademi Kurucusu