Teknolojik cihazlar hayatımızın artık ayrılmaz bir parçasıdır. Sosyal medya da bunlardan biridir. Sosyal medya anlam olarak; “kullanıcılar tarafından oluşturulan bilginin basit, anlık ve çift taraflı olarak paylaşılmasını ve ulaşılmasını sağlayan yeni bir medya biçimidir.” Diye ifade edilmektedir. TDK’nun sözlük anlamında ise medya; “iletişim ortamı” ve “iletişim araçları” olarak tanımlanmaktadır. Televizyonlar, dergiler, radyo, web siteleri gibi ortamların her biri bu anlamda insanların iletişimini sağlayan medyalardır. Web sitelerinden en çok da Facebook, Instagram ve Twitter' sosyal medyayı kullanan fertleri etkiyor. Ancak sosyal medya sadece bunlardan ibaret değildir.
Sosyal medya da neler var? Sosyal medyada Facebook, Instagram ve Twitterin yanı sıra bloglar ( Blogger, LiveJournal, Open Diary, TypePad, WordPress), mikro bloglar (twitter de bu grupta yer alıyor) Sosyal medya elbette sadece bunlarla da sınırlı değildir. İşte diğerleri:
Sosyal Ağlar : Bebo, BigTent, Elgg, Facebook, Geni, Hi5, LinkedIn, MySpace.
Etkinlik Siteleri : Upcoming, Eventfu, Meetup
Wikis : Wikipedia, PBworks, Wetpaint
Sosyal İmleme: Delicious, StumbleUpon
Sosyal Haber : Digg, Mixx, Reddit
Fotoğraf Paylaşımı : deviantArt, Flickr, Photobucket, Picasa
Video Paylaşım : YouTube, Viddler, Vimeo, Sevenload, Dailymotion
Canlı Yayın Paylaşım : Ustream.tv, Justin.tv
Ses ve Müzik Paylaşımı : imeem, The Hype Machine, Last.fm, fizy
Ürün Eleştirileri : Sikayetvar
Şirket Eleştirileri : Customer Lobby, Yelp.
Sosyal medyanın çeşitliliği, kullanımı, ağları, ve daha pek çok ince detaylar kullanım açısından bilgi ve deneyim gerektirir.
Bu bakımdan sosyal medya da olumlu ve olumsuz olan her şey yerine göre fertler, kişi hakları açısından sorun olmaktadır.
En son da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile eşi Esra Albayrak'ın 1 günlük bebeklerini hedef alan uygunsuz paylaşımların ardından sosyal medya düzenlemesi gündeme geldi. Konuya yönelik Cumhurbaşkanı Erdoğan da açıklamalarda bulunarak sosyal medyadaki düzensizliğe dikkat çekti. Bu alanda yasa tasarısı çalışması yapılmaktadır.
“Sosyal medya düzenlemesinin özgürlük dengeleri de dikkate alınarak "sosyal medya yasağı şeklinde değil; müeyyide" ile ele alınması benimsendi.”denilmektedir.
Sosyal medya için denetim şart. Denetim için çıkarılması düşünülen kanun sosyal medya kullanıcıları için yasak haline getirilmemelidir. Suç işleyen kimselere müsamaha gösterilmemelidir. Sosyal medya kullanıcılarının sahte hesap açmalarının önüne geçilmelidir.
Sosyal medya kullanımı için yapılacak düzenlemelerden önce sosyal medyanın ülkemizde alt yapısı etraflıca ele alınmalıdır. Bir televizyon programında yazar Abdurrahman Dilipak şöyle dedi; “Bütün siyasi partilerin trolleri var ve bu troller yurtdışından giriş yapıyorlar ve suç işliyorlar.” Suç işleyenlere ceza mutlaka uygulanmalıdır. Ancak ayrım gözetilmeksizin uygulama yapılmalıdır. Devletin görevi suç işleyeni bulmak ve cezalandırmaktır. Sosyal medyayı tamamen yasaklamak başka bir amaca hizmet eder. Bu tür kararları alırken iyiden iyiye düşünmek gerekir. Sosyal medya düzenlemeleri bir yasak ve sansürün ötesinde kişi hak ve özgürlüklerini ihlal etmemeli, iktidar ve muhalefete eşit ölçüde yansımaları olmalıdır.
Unutmayalım iktidarlar değiştiğinde mağduriyetler de yer değiştirebilmektedir. Yolu doğru olanın yükü ağırdır ancak yolu da emindir.