Türk Eğitim Sen Nevşehir şubesi kadın komisyon başkanlığı yönetim kurulu, 5 Aralık Dünya kadın hakları günü dolayısıyla Tes. Nevşehir Kadın Komisyon Başkanı Ayşegül Baki başkanlığında bir kutlama mesajı yayınladı.
Türk Eğitim Sen Nevşehir şubesi kadın komisyon başkanı Ayşegül Baki’nin açıklaması:
“Her ne kadar 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü olarak bilinse de, esas olan bir gerçek vardır ki, bu tarih Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verildiği, dünya devletlerini konu ile ilgili teşvik edecek bir devrimdir. Ulu Önder her sahada dehasını konuşturduğu gibi, bu konuda da kayıtsız kalmamış ve Türk kadınının hak ettiği itibarı yeniden kazanması için gereken adımları atmıştır.
Tarih boyunca kadınlar toplum içerisinde var oluş mücadelesi göstermeye çalışmışlardır. Şüphesiz bu gayreti çağlar ötesine taşıyan Türk kadınları olmuştur. Gerek savaşlardaki cephelerde, gerekse cephe dışında gösterdiği gayretlerden dolayı, tarihe birçok kahraman Türk kadını adlarını altın harflerle yazdırmışlar ve gelecek nesillere öncü olmuşlardır. Toplumsal olarak ise bu harekete çözüm bulma arayışlarını Tanzimat ve özellikle 2. Meşrutiyet dönemlerinde görebilmekteyiz. 1909 yılında Halide Edip tarafından kurulan Teali-i Nisvan (Kadınların Yükselmesi) Cemiyeti ile bu toplumsal sorun dile getirilmeye devam edilmiştir. Ancak köklü çözümleri Cumhuriyetin ilanı ile birlikte görebilmekteyiz. Cumhuriyet’in kurulmasından sonra gerçekleşen inkılaplarla özellikle Tevhidi Tedrisat ve Medeni Kanun’un kabulü ile Türk kadını, eğitimden siyasete, sosyal hayattan çalışma hayatına kadar tüm alanlarda hak ettiği değere kavuşmuş ve toplumsal düzenin içinde kendine yer bulmuştur.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında kadının toplumdaki önemi ve yeri ile ilgili söylemleri sıklaştıran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1 Ocak 1923 İzmir Kadınlar Kurultayı’nda özetle “Malumdur ki, her safhada olduğu gibi, toplumsal hayatta da vazifelerin taksimi vardır. Bu genel vazife taksimi arasında, kadınlar kendilerine ait olan vazifeleri yapacakları gibi, aynı zamanda toplumun refahı, saadeti için elzem olan genel mesaiye de dahil olacaklardır.” demiştir. Yine 1923 yılında “Şuna inanmak lazımdır ki dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.” diyen ulu önderimiz, Türk kadınına daima çok değer vermiştir.
Milli Mücadele’de kahramanlık destanı yazan Türk kadınına 1930 yılında belediye seçimlerine katılma, 1933 yılında muhtar seçme ve seçilme hakkı verilmiş, akabinde de 5 Aralık 1934 yılında Türk kadınına Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik ile milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilmiş olup; dünya devletlerine örnek bir durum teşkil edilmiştir. Ayrıca yüzlerce yıldır İslamiyet’in sancaktarlığını yapan milletimize yakışır şekilde ülkemiz, bu konuda da diğer İslam ülkelerine örnek olmuştur. Umman’da 1994’te, Katar’da 2003’te, Kuveyt’te 2005’te, Bahreyn’de 2006’da, Birleşik Arap Emirlikleri’nde 2006’da, Suudi Arabistan’da 2011 yılında seçme ve seçilme hakkına sahip olan Müslüman kadınlara karşın Türk kadını daha 1934 yılında bu hakkı çoktan elde etmiştir.1935 yılı yerel seçimlerinde 18 kadın milletvekili meclise girerken; bu sayı giderek artan bir periyot izlemeye devam etmiştir. Kadınların siyasi haklarını elde etmelerinde Türk Kadınlar Birliği ve Türk Ocaklarının önemini de unutmamak gerekir.
“Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’e ve Atatürk inkılaplarına bizler Türk kadınları olarak; herkesten önce ve herkesten çok daha fazla sahip çıkmaya mecburuz. Bu bize Atamızın bir emanetidir. Bu şuurla Türk Eğitim Sen Nevşehir Şubesi Kadın Komisyonu Başkanlığı olarak 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Gününüzü Kutlar, bütün kadınlarımıza saygılarımızı sunarız.”
Ayşegül BAKİ
Türk Eğitim Sen Nevşehir Şubesi
Kadın Komisyonu Başkanlığı Adına