Türk Eğitim Sen Nevşehir şube başkanı Tayfur Urgenç eğitim çalışanlarının ekonomik beklentilerini değerlendirerek taleplerini yeniledi. Meslek kanununda yer alan Uzman ve Başöğretmenlik ile ilgili görüşlerini kamuoyu ile paylaştı.
Türkiye Kamu-Sen, Türk Eğitim Sen olarak ekonomik anlamda gündemde tutmaya gayret ettikleri 3 husus olduğunu da bildiren URGENÇ, 'Bu hususlardan birincisi refah payıdır. Enflasyon oranında zam demek, sıfır zam demektir. Hak ettiğimizi almak için refah payı şarttır. İkincisi kamu çalışanlarına ilave ek zamdır. Bakınız; Türkiye Kamu Sen Arge'ye göre 2022 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 5.878,17 TL olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 12.671,58 lira olarak belirlendi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre 773,58 TL, %6,5 oranında arttığını gösterilmiştir. Bu nedenle ek zam talebimizi bir kez daha yineliyoruz. Üçüncü talebimiz ise enflasyon farklarının aylık ödenmesidir. Bakınız; Temmuz ayına geldiğimizde enflasyon yüksek çıkacak, tekrar enflasyon farkı verilecek. Ancak Temmuz'a kadar ne olacak? Temmuz'a kadar kamu çalışanlarının maaşı enflasyona karşı ezilmeye devam edecek. Dolayısıyla Türkiye Kamu-Sen, Türk Eğitim Sen olarak talebimiz enflasyon farkının aylık olarak ödenmesidir. Bir memurun ortalama kaybı 1.044 TL'dir' diye konuştu.
Tes. Şube Başkanı URGENÇ, Kariyer Basamakları için sınav şartını değerlendirerek; 'Kanunda 10 yılını doldurmuş öğretmenler 180 saatlik bir kursa tabi tutulacak, kursun ardından sınav yapılacak, 70 ve üzerinde puan alanlar uzman öğretmen olacak. 10 yıllık uzman öğretmenler 240 saatlik kursa tabi tutulacak, sınav yapılacak ve başarılı olanlar başöğretmen yapılacak. Türk Eğitim-Sen olarak her zaman şunu savunuyoruz: Öğretmenlerin kariyer planlaması sınav ile olmaz. Çünkü sınav sadece bilgiyi ölçer. Ama öğretmenlik sadece bilmek değil, bildiğini aktarma mesleğidir. Deneyim ve tecrübeler bilgi paylaşımını kolaylaştırır. Dolayısıyla öğretmenlerin kariyeri planlanırken ele alınması gereken tek kriter deneyim olmalıdır. Bu nedenle de kariyer basamakları belirlenirken, sadece hizmet yılı esas alınmalıdır. Başka her hangi bir kritere bağlı kalınmaksızın 10 yılını dolduran her öğretmen uzman, 20 yılını dolduran her öğretmen de başöğretmen olarak değerlendirilmelidir. Bilindiği gibi kanunun iptali için Anayasa Mahkemesine ana muhalefet partisi ya da milletvekili sayısının beşte biri yani 120 milletvekili başvuru yapabilir. Peki sendika olarak biz ne yapabiliriz? Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun uygulamasına yönelik hazırlık aşamasında. Yönetmelik yayınlandığında sınav şartını ilgilendiren hususlar ile ilgili sendika olarak yargıya başvuruda bulunacağız. Öte yandan bir üyemiz üzerinden bireysel başvuru hakkımızı da kullanacağız. Bu konuda Türk Eğitim-Sen'in tavrı çok nettir. Sınava hayır! Deneyim ve tecrübeye Evet. Dolayısıyla Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun sonuna kadar takipçisi olacağız.' dedi.