"Türk Eğitim Sen Nevşehir şubesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi personellerine yönelik düzenlediği memnuniyet anketinin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.
Tes. Başkan Urgenç anketle ilgili şu açıklamalarda bulundu. Tes. Nevşehir şube başkanı Tayfur Urgenç'in yaptığı açıklamada anket sonuçları üniversite, şehir ve çalışanlar açısından hiç te iç açıcı değil. Anket sonuçları üzerine üniversite yönetiminin yeniden bir değerlendirme ile üniversite yönetim sistemini ve üniversite algısını yeniden gözden geçirmeleri gerekebilir. Türk Eğitim Sen Nevşehir şubesi tarafından gerçekleştirilen Nevü memnuniyet anketi internet ortamında 03 Şubat-18 Mart tarihleri arasında yapılmıştır. Ankete toplam 343 üniversite personeli cevap vermiş, bunların 267'si akademik, 76'sı idari personelden oluşmaktadır. Akademik personelin; 36'sı araştırma görevlisi, 77'si öğretim görevlisi, 65'i Dr. öğretim üyesi, 57'si doçent ve 31'i de profesör kadrosunda görev yapmaktadır. İdari personelin ise; 57'si genel idari hizmetler geri kalan 20'si ise teknik, sağlık ve yardımcı hizmetler kadrosunda yer almaktadır. Cevaplayıcıların bir sendikaya üye olma durumları incelendiğinde 230 kişi ile ağırlıklı olarak Türk Eğitim Sen üyesi oldukları görülmektedir. Bunu 113 kişi ile herhangi bir sendikaya üye olmayanlar ve diğer sendika üyeleri takip etmektedir. Ankete katılanların Nevü'de çalışma süreleri göz önüne alındığında toplam 235 kişinin 7 yıl ve üzeri hizmet süresine sahip olduğu görülmüştür. Bu noktadan hareketle katılımcıların kuruma uzun yıllar hizmet etmiş üniversite emekçilerinden oluştuğu söylenebilir. Netice itibari ile bu anket sonucu bir bilimsel veri değildir. Ankete katılan cevaplayıcıların verdiği cevaplar üzerinden analizler yapılmıştır. Ancak kamuoyunun ve çalışanların bakış açısı ve algısını da genel olarak yansıtmaktadır. Dedi.
Tes. Nevşehir şube başkanı Tayfur Urgenç'in yaptığı açıklamaya göre anket çalışmasından çarpıcı sonuçlar şu şekildedir. Üniversite çalışanlarının %70'inin psikolojik ve sosyal açıdan uygun olmayan bir ortamda çalıştıklarını ifade ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Üniversite çalışanlarının yaklaşık %70'i kendilerini çalışırken önemli derecede baskı ve stres altında hissettiklerini belirtmişlerdir. Verilen cevaplar bir bütün olarak değerlendirildiğinde ankete katılan personelin yaklaşık % 70'inin mobbinge maruz kaldığını hissettiği bulgusuna ulaşılmıştır. 'Haksız yere soruşturma açılması ya da ceza alma gibi endişeler yaşıyor musunuz?' şeklindeki soruya verilen cevaplara bakıldığında çalışanların neredeyse tamamının (%90,2) kendileri hakkında haksız yere soruşturma açılması veya ceza alma endişesi yaşadığı görülmektedir.
Araştırmanın mobbing ile ilgili sorularına verilen yanıtlar incelendiğinde üniversite personelinin büyük bir çoğunluğunun psikolojik ve sosyal açıdan uygun bir çalışma ortamına sahip olmadığı dahası kendilerini büyük oranda baskı ve stres altında hissettikleri görülmektedir. Ayrıca her 10 çalışandan 7'si çalışma ortamında mobbinge uğradığını ve her 10 kişiden 9'u haksız yere kendilerine soruşturma açılma korkusu yaşadığını belirtmiştir. Mobbing ile ilgili sorulara verilen yanıtların yüksek oranda tutarlılık göstermesi ve birbirlerini destekler nitelikte sonuçlarının çıkması üniversite personelinin sorunlarının kaynağını açıklar niteliktedir.
Çalışanlara yöneltilen 'Görevde yükselme ya da atama süreçlerinde adil davranıldığını düşünüyor musunuz?' şeklindeki soruya verilen cevaplar incelendiğinde katılımcıların 252'si (%73,5) hiç adil davranılmadığını, 57 kişi ve %16,6'sı ise biraz adil davranıldığını ifade ettikleri görülmüştür. Bu soruya verilen cevaplar genel olarak değerlendirildiğinde çalışanların görevde yükselme ve atamalar hakkında üniversite yönetiminin uygulamalarının adil olmadığına inandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Çalışanların adalet algılarıyla ilgili bir diğer soru olan 'Üniversite yöneticilerinin çalışanlara eşit muamele gösterdiğini düşünüyorum' ifadesine verilen cevaplara bakıldığında çalışanların yaklaşık %82'sinin kesinlikle katılmıyorum ve katılmıyorum seçeneklerini tercih ettikleri görülmektedir. Bu sonuçlardan hareketle elde edilen yanıtların bir önceki sorunun yanıtlarıyla büyük oranda örtüştüğünden ve çalışanların adalet algılarının aşırı derecede aşındığından söz edilebilir. Üniversite personelinin 'adalet' başlığı altında incelenen sorulara verdikleri yanıtlar göz önüne alındığında her 10 personelden 7'si atamalar konusunda adil davranılmadığından, her 10 personelden 8'i ise çalışanlara eşit muamele gösterilmediğinden rahatsızdır. Bu sonuçlar doğrultusunda üniversite çalışanlarının yöneticilerinin kendileri hakkındaki tutum ve davranışlarının adalet veya hakkaniyetten uzak bir yaklaşımı yansıttığı yönündedir. 'Üniversite yöneticilerinin size karşı olan tavırlarından memnun musunuz?' sorusuna Üniversite çalışanlarının ankete katılanlarından % 66,2'memnun olmadığını belirtmiştir. Bu sonuçlar üniversite personelinin birim yöneticilerinin kendilerine olan tavırlarından kısmen rahatsız olduğunu fakat üniversite yöneticilerinin kendilerine olan tavırlarından büyük ölçüde rahatsızlık duyduklarını göstermektedir.
Ankete katılan üniversite personelinin 265'i yüzdesel ifadeyle %77,3'ü üniversite yöneticilerinin kendilerine karşı hoşgörüsüz olduklarını düşündüğünü belirtmiştir. Meslek hayatlarını Nevü'de geçirmek istemediğini belirten kişi sayısı toplam 343 kişide 201 kişi ile %58,6 oranına sahiptir. Ankete verilen cevaplardan ortaya çıkan sonuca göre üniversite personelinin başka bir üniversiteye geçme imkanı olması durumunda çalışanların yaklaşık %70'i (239 kişi) Nevü'den ayrılma eğiliminde olduğunu ortaya koymuştur. Üniversite personelinin memnuniyet düzeylerini belirlemek amacıyla kendilerine yöneltilen sorulara verdikleri yanıtların dağılımları incelendiğinde, personelin çok büyük bir kısmı üniversite yönetiminden memnun olmadığı, üniversite yönetiminin kendilerine yönelik tavırlarından hoşnutsuz olduğu ve kendilerine hoşgörüsüz yaklaşıldığını ifade ettikleri görülmektedir. Bununla birlikte memnuniyetsizlik sonucunda üniversite personelinin üniversiteye olan bağlılıklarının azaldığı ve büyük bir çoğunluğunun fırsat bulduklarında başka bir üniversiteye geçmek istedikleri görülmektedir.
Üniversite yöneticilerinin meslekî sorunlarımı aşmam konusunda desteklerini hissediyorum' ifadesi anket kapsamında personele yöneltilmiştir. Ankete katılan personelden %78'i diğer bir ifadeyle 268 kişi üniversite yöneticilerinin kendilerine yönelik bir desteklerini hissetmediklerini belirtmişlerdir. Ankette katılımcıların %75'inin bilimsel çalışmaları için yeterli maddi destek alamadığı görüşüne sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlardan hareketle üniversite personelinin yeterli düzeyde destek alamadıkları düşüncesi 'destek' bölümünün ana sonucu olarak görülmektedir. İstek ve talepleri karşılık görmeyen, mesleki açıdan desteklenmeyen ve maddi imkanların yetersizliğinden şikayet eden üniversite personelinin görüşü göz ardı edilememesi gereken bir başka önemli husus olarak ön plana çıkmaktadır."
TES NEVŞEHİR