Tüm dünyanın dikkat kesildiği Türkiye'nin kordine ettiği Rusya Türkiye Rusya Ukrayna ve Birleşmiş Milletler'in ortak mutabakatı ile kurulan Tahıl Kordinasyon Merkezinde çalışmalar hızla devam ediyor.
Tahıl Kordinasyon Merkezi Komutanı Tuğamiral Özcan ALTUNBULAK'a teknik destek sağlamak için kordinatör olarak görevlendirilen Hemşerimiz Gemi Yüksek Mühendisi Muhammed Soner BAŞER de Tahıl Kordinasyon Merkezi'ne görevlendirildi.
01.08.2022'de Tahıl Kordinasyonu Operasyonunun ilk gemisi yola çıkmıştı. 02.08.2022 tarihi saat 21.00 sularında Türkeli mevkiine demirleyen mısır yüklü RAZONİ isimli dökme yük gemisine bugün sabah saatlerinde, Türk temsilcilerin koordinesi ile taraf devletlerin heyetleri birlikte ilk denetimi icraa ettiler. Birleşmiş Milletler ve Rusya heyetine denetim esnasında hemşehrimiz Gemi Denetim Uzmanı Muhammed Soner BAŞER eşlik etti. Denetim sonucunda geminin geçişine heyetlerin kararı ile onay verildi. Dün sabah saatlerinde ise ilk kez Ukrayna tarafına giden FULMAR S gemisi heyet tarafından denetlendi. Yarın da ilk kez Türkiye'ye tahıl tahliyesi yapacak olan POLARNET isimli Türk gemisi Muhammed Soner BAŞER'in koordine edeceği denetim heyeti tarafından denetlenecek. Ardından 12000 ton mısır yükü ile Kocaeli Derince Limanına gidecektir.
Odessa Limanı demir sahası icerisinde bulunan diğer gemiler için ilk yapilan işlemler örneklik teşkil edeceği için ve yerli yabancı basın mensuplarının yakın takibi altında olmaları hasebiyle, Türk yetkililer muazzam bir dikkatle kordinasyon sağlamaktadırlar.
Alınan bilgilere göre bugün itibariyle 3 gemiye daha yük bağlanmış olup buğday sevkiyatının başlayacağı ve dünyadaki tahıl krizinin önüne geçecek adımın Türkiye'nin liderliğinde atıldığı dünya basınında yer alıp, büyük ilgi uyandırmıştır.
Tuğamiral ALTUNBULAK, Tahıl Kordinasyon Merkezi'nin görev ve sorumlulukları hakkında şu bilgileri verdi:
"Girişime dahil olacak ticari gemilerin kaydını ve takibini yapmak, bu gemilerin Ukrayna limanlarına giriş çıkış planını oluşturmak ve uygulamak, Türkiye'de belirlenecek bir limanda Ukrayna'ya giden ve gelen gemilerin denetimini yaptırmak, uydu, internet ve diğer muhabere imkanları ile ticari gemilerin intikalini teknik olarak takip etmek, tüm faaliyetlerini taraf ülkeler ve BM ile koordineli olarak icra etmek görev ve sorumluluklarını üstlenmiştir."
İki ülkenin ellerindeki tahıl miktarının yıl sonuna kadar toplam 40 ila 50 milyon ton arasında olması bekleniyor, öngörülüyor. 20-25 milyon ton kadar Ukrayna'nın, 25-30 milyon ton kadar Rusya'nın elinde tahıl ürünü olduğu tahmin ediliyor.
Dünya için önemli olan bu operasyonun koordinesinde bulunan değerli hemşerimize ve operasyon yetkililerine başarılar diliyoruz.