Ürgüp merkezinde bir kaya yükseltisi olarak her taraftan görülebilen Temenni Tepesi’ ne Karamanoğlu Camii karşısındaki dar ve dolambaçlı yoldan çıkılır, çevrenin en hakim yeri olduğundan manzarası ve havası çok iyidir.
Temenni Tepesi’ ne kemerli taş kapıdan girildiğinde sağda bulunan kümbette Rüknettin IV. Kılıçaslan ve yanındaki (dışarıdaki) mezarda ise III. Aleaddin Keykubat ‘ ın yattığı rivayet edilen mezarlar bulunur fakat bunun doğruluğu bugüne kadar kanıtlanmış değildir.Kümbetin 1857 yılında Sultan Abdulhamit tarafından yaprılıldığı bilinmektedir. Hemen her devirde kutsal olarak bilinen Temenni Tepesi kümbet ve çevresinde bez bağlanıp dilek ve temennilerde bulunulduğundan ; “Temenni Tepesi” olarak anılmıştır.
Soldaki kümbet görünümlü kubbeli yapı ise, 1855 yılında, aslında Ürgüplü olmayan fakat saraydaki kütüphanecilik görevinden azledilince Ürgüp’ e yerleşen Tahsinağa tarafından kütüphane olarak yaptırılmış, 1952 yılında şimdiki binasına taşınıncaya kadar uzun yıllar “Ürgüp Halk Kütüphanesi” olarak hizmet vermiştir.
Temenni Tepesi, günümüzde seyir tepesi ve cafe olarak hizmet vermekte, Tahsinağa Kütüphanesi ise “Eski Ürgüp Fotoğrafları” sürekli sergisi olarak kullanılmaktadır.
Mustafa Taşkın