Siyaset

Vekil Sarıslan’dan Bir Soru Önergesi Daha

Nevşehir MilletvekiliFaruk Sarıaslan TBMM’deki Soru Önergelerine bir yenisini daha ekledi.Daha önce çeşitli konularda gerek yazılı, gerekse sözlü soru önergeleri veren Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan’ın gündeminde bu kez;  N

Abone Ol

Nevşehir MilletvekiliFaruk Sarıaslan TBMM’deki Soru Önergelerine bir yenisini daha ekledi.

Daha önce çeşitli konularda gerek yazılı, gerekse sözlü soru önergeleri veren Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan’ın gündeminde bu kez; 
Nevşehir'de bulunan soğuk hava depolarındaki patatesler vardı.

Soğuk hava depoalarında bulunan patateslerin akıbetini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye yazılı soru önergesi ile soran Sarıaslan konuyla ilgili yaptığı açıklamada; 
“Türkiye'nin patates ambarı konumunda olan Nevşehir'deki kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında bekletilen yaklaşık 1 Milyon Ton patatesin  akıbetini, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli'ye yazılı soru önergesi ile sorduk ve takipçisi olacağız...” ifadelerini kullandı.

İşte Sarıaslan’ın Yazılı Soru Önergesi:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na

Aşağıdaki sorularımın T.C. Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Av. Faruk Sarıaslan Nevşehir Milletvekili

Türkiye'nin patates ambarı konumunda olan Nevşehir'deki kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında, Nevşehir başta olmak üzere Sivas, Niğde ve Kayseri’nin yanı sıra Türkiye’nin farklı yörelerinde üretilerek pazarlama sürecinde depolanması için gönderilen yaklaşık 1 Milyon ton patates bekletilmektedir.
Devletimiz, arz talep dengesini sağlayarak tüketiciyi koruma amacıyla patates ihracatında ön izin belgesi kararı aldı. Ancak, üreticimiz elindeki patatesi satıp borçlarını ödemeyi hedefliyordu. Ön izin belgesi nedeniyle ihracat azaldı, fiyatlar düştü. Depodan 1 liradan çıkan patatesin kg. fiyatı 20 kuruş daha düştü. Bölgedeki depolarda bulunan ürünlerin mart ayı sonuna kadar tamamen boşaltılması gerekir, aksi takdirde ürünler tamamen çürür.
Bu bağlamda;
İhracatın ön izne bağlanması nedeniyle, yurt dışına çıkışı yavaşlayan ürünün ihracatının esnetilmesi ve iç piyasada tüketiminin artırılmasına yönelik çalışmalarınız var mıdır?