TÜRKİYE’DE SEYYİT OLMAKDoğu Anadolu tarafına gidenler ufak da bir dini alt yapıları var ise hemen filanca zat Seyyit’tir filanca aile Şerif’tir gibi kavramlarla karşılaşırlar.

TÜRKİYE'DE SEYYİT OLMAK

Doğu Anadolu tarafına gidenler ufak da bir dini alt yapıları var ise hemen filanca zat Seyyit'tir filanca aile Şerif'tir gibi kavramlarla karşılaşırlar. Bu söylemler ileriki boyutta bizim şeyh efendi de Seyyit soyundandır diye devam eder. Nedir bu Seyyit'lik ve Şerif'lik?

İSLAMDA NESEP KİMDEN GELİR?

Nesebin babadan geldiğine işaret eden ayetler vardır. Onun için İslam toplumunda ve diğer toplumlarda da nesep babadan gelir. Bir baba Çerkez anne Kürt ise çocuk Çerkez'dir. Çocuk her zaman babanın nesebine isnat edilir. İslam Fıkhında sadece hayvanlar anne nesepli görülürler. Mesela katırın içtiği su helal midir? O suyla abdest alınabilir mi? Eti at hükmünde görülüp zaruret halinde yenilir mi? denilince katırın annesi at ise caizdir fakat eşek ise değildir diye bakılır.

İnsan neslinde nesebin erkeklerden değil bayanlardan geldiğini söyleyen kavim sadece Yahudiler olmuştur. Araştırmacılara göre bu söylemin sebebi; Hazreti Musa'nın babasının Mısırlı bir kıpti olması ve annesinin ise bir Yahudi olmasıdır. O halde Musa aleyhisselam'ın babası kıpti olduğu için hazreti Musa'nın Kıpti olması gerektiğinden Yahudiler başka bir kavimden olan peygamber yerine nesep anneden gelir tezini savunaraktan Hazreti Musa'yı kendilerine nisbet edebilmenin yolunu bulmuşlardır.

Peygamber efendimizin oğulları yaşamamıştır. Bizim bilmediğimiz sebeplerden dolayı Allah onlara uzun bir ömür vermemiştir. Belkide ileride çıkacak fitnelerden dinin korunması için bu takdir edilmiştir. Meseleyi en iyi bilen Allah'tır. Bu minvalde peygamber efendimiz döneminden sonra yaşayan kimse ama hiç kimse bizzat peygamberimizin soyundan değildir. Kızı Fatıma ile evli olan hazreti Ali'nin soyu çocukları Hazreti Hasan ve Hüseyin (ikisine de selam olsun) ile devam etmiştir. Hz. Hüseyin tarafından gelenlere Seyyit Hz. Hasan tarafından gelenlere de Şerif demişlerdir. Yani Seyyitler ve Şerifler Hazreti Ali soyundandırlar.

İbnu Abbas radıyallahuanhuma anlatıyor:

""Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Nimetleriyle sizi beslediği için Allah'ı sevin. Beni de Allah sevgisi için sevin. Ehl-i Beytimi de benim sevgim için sevin." Tirmizi, Menakıb, (3792).

Ehli beyt (ev halkı) peygamber efendimizin kendisi,eşleri, çocukları ve torunlarıdır denilmiştir.

O günkü ev hanesi biz Müslümanların en çok sevdiği ailedir.

Peki bu torunların çocukları kıyamete kadar devam etse bunlar da ehli beyt (Peygamber ailesi statüsüne girer mi? Yoksa hadisten kastedilen sadece o zamanki çekirdek aile midir? Seyyit olmak diğer insanlara göre bir üstünlük vesilesi midir?

Ehli Beyt sadece peygamberimiz dönemine aittir diyenler olduğu gibi bu bütün sülalesini kıyamete kadar kapsayan bir süreçtir diyenler de olmuştur. Sonuçta bizler peygamberi canı gibi seven bir kavimiz, Peygamberimizin çocuklarına hatta onun torunlarına da sırf o kanı taşıyor diye saygı duyarız ve sevgimizi belirtiriz. Ama Ehli Beyt kanı taşıyor olmaları onları diğer insanlardan üstün kılmaz. Üstünlük ancak takvadadır.

Sonuçta aynı kanı taşıyan peygamberimizin de amcası olan Ebu Leheb'e biz namazda kıyamete kadar beddua ediyoruz. Tebbetyedaebileheb…. Diyoruz. Demek ki kanda bir kutsallık yoktur önemli olan ailenin misyonudur.

ARABIN ACEME ACEMİN DE ARABA ÜSTÜNLÜĞÜ YOKTUR

İslam'ın bize öğrettiği şeylerden biri de hiçbir ırkın diğer bir ırka üstünlüğünün olmadığıdır. Arap Aceme, Kürt Türk'e, zengin fakire, şehirli köylüye asla üstün değildir. Allah katında üstünlük sadece takvadadır. Allah katında namazı kılan çöpçü namaz kılmayan müdüründen üstündür. Kimse hazreti Ali'nin sülalesinden geliyor diye direk cennete girmeyecektir. Peygamber efendimiz; senin diğer insanlardan hiçbir ayrıcalığın yok haberin olsun anlamında:

'Ey kızım Fatıma! Babam Peygamber diye güvenme Rabbine karşı kulluk vazifeni yap, Eğer Allah'tan nefsini satın alamazsan vallahi ben bile senin namına hiçbir şey yapamam..." Müslim İman 89.Hadis

Demiştir.

Biz bu insanları sevmekle emrolunduk ve sevmekteyiz, harici bir kutsiyet atfedemeyiz. Peygamberimizin ailesinin zekat almadıkları hadislerde belirtilmiştir. Peygamber ailesine asla zekat verilemez. Şayet kıyamete kadar gelecek olan hazreti Ali'nin nesli peygamber efendimizin ailesi kapsamına girecek ise o insanlardan da fakir olan var ise ve zekat da verilemeyeceğine göre ihtiyaç sahibinin mağduriyeti devlet yolu ile giderilecektir.

Ehli beyt fakir kalmasın diye Osmanlıda ehli beyte düzgün geçimini sağlayacağı işler verilirmiş, zamanla vergi de alınmamış ve onlara kutsal bir üstünlük atfedilmiş, padişaha yakın tutulmaya çalışılırken zamanla da yeni bir kutsal kesim oluşmaya başlamıştır. Ve bu imtiyazlara sahip olmaya çalışan birçok uyanık insan bir payeye ulaşmak için bizde ehli beytteniz bizler de seyyitiz demişlerdir. Seyyitler Hazreti Ali'nin soyudur. Arap bir sülaledir. Türkiye'de bakıyoruz Araplıkla aslı olmayan Çerkez olan Kürt olan Türk olan birçok kişi biz seyyitiz diye diğer Müslüman halk üzerinde üstünlük çabası kurmaya çalışıyorlar. Tamam biz hazreti Ali'nin soyunu severiz ama kimse kimseden üstün değildir. Kimse kusura bakmasın bize dinimiz bunu öğretmiştir. Allah katında senin amelin ve benim amelim vardır.

Hem seyyitiz diyenlerin şecereleri nerededir?

SEYYİTLİK ŞECERESİ

Yıllardır eski eserler ile uğraşırım binlere yakın el yazması ve evrak incelemişimdir. Ömrümde sadece bir tane Seyyitlik Seçeresi gördüm. Hatta Arap ülkelerinde bile çok az rastlanan bir durumdur bu durum. Osmanlıda nakıp olan insanlar soy kütüğüne hazreti Ali'ye kadar dayandığı insanları seyyit olarak şecere altına almıştır. Şimdi kim seyyidim diyorsa baştan bunu ispatlasın biz onu sevelim ve saygı duyalım ama bizi yumuşak karnımızdan vurmaya çalışmasın.

Onlar sadece bizler için birer vefa, saygı ve sevgi vesilesidir. Onun haricinde dini bizden daha iyi bilen daha üstün gibi bir anlayış söz konusu olamaz.

Ahmet bin Hambel seyyit olan insanlara saygı gösterir önlerinden de geçmezdi.

Nasıl ki: Mecnun şu köpek ne güzel yatıyor demiş ya

Neresi güzel köpek uyuz demişler.

Mecnun; olsun Leylanın mahallesinde geziyor bu bana yeter demiş.

Kişi Leylayı sevince mahallesini sever, mahallesini sevince kedisini köpeğini hatta uyuzunu bile sever.

Biz (anamız babamız feda olsun) peygamber aşığı bir toplumuz. Peygamberi onun sülalesini yaşadığı toprakları kedisini ve köpeğini uyuzunu bile severiz. Dinde üstünlük takvadadır bunu biliriz kimsenin bizi bu adam Seyyittir sanki din büyüğüdür herşeyi O bilir gibi bir üstünlük kurulmasına da müsaade etmeyiz elimizde olmayan ana babadan doğmak ne bize bir alçaklık ne de bir üstünlük katar.

Şeceresini getirip hazreti Ali soyundan olanlara saygı ve sevgilerimizi iletiriz şeytanında bizi Allah'la kandırmasına karşı uyanığız vesselam …

Hülasa ; Anlatmaya çalıştığım şey sadece din ile bizi kandıranlara dikkat edelim.şecere isteyelim gerçek seyyitleri saygıyla selamlıyorum dedelerine canım feda.