Kim kime göre öteki ve kim kime göre berikidir. Bana göre öteki benim görüşümden olmayansa diğerine göre de ben ötekiyimdir. Öyleyse felsefi olarak herkes öteki herkes beriki olmuyor mu bu durumda.
Hep söylerim baktığınız yerdir önemli olan,
Az biraz mevcut gözlüğü çıkarıp dünyaya gözlüksüz bakılacak olsa belki daha net görülecektir her şey.
Aslında buna dar anlamda empati de diyoruz. Koy kendini karşıdakinin yerine ve bir bak bakalım durum ne? Eğer yine de aynı düşüncedeysen devam et yapacak bir şey yok.
Daha önce de birkaç yazımda belirtmiştim 'doğru tektir o da benimkidir' diyenler için. O iş hiç de öyle değil doğru her zaman senin söylediğin şekilde olmaz. Hangi doğrudan bahsediyoruz örneğin müspet ilimlerde doğruya çok değişik yollardan ulaşıla bilinir. Beş artı dört de dokuzdur, altı artı üç de. Elli artı elli de yüzdür, kırk artı altmış da. Yani matematikte doğru asla tek değildir. Diğer taraftan aynı şeyleri yaparak farklı sonuç almayı beklemenin aptallık olduğunu da söyler bilim.
Öyleyse duruma göre bakmak gerekiyor.
Bakınız Türkiye'de yaşayan biri İran'da yaşayan birine göre batıdadır ama Yunanistan'dakine göre ise doğuda. İran'da yaşayan biriyse Türkiye'dekine göre doğudadır Tayvan'dakine göreyse batıda.
Daha basitleştireyim Ankara'da yaşayan biri İzmir'de yaşayana göre Doğuda, Nevşehir'de yaşayana göre batıdadır. Yani Nevşehir Ankara'da yaşayan için doğudur. Fakat Nevşehir Kayseri'de yaşayana göre batıdadır. İzmir bu coğrafyaya göre batıdayken Yunanistan'da yaşayana göre doğudadır.
Bu karmaşadan şunu çıkarmaya çalışıyorum. İstersek duruma göre her şey görece olabiliyor.
Benim doğru bildiğimin sana göre yanlış tarafı, sana göredir. Fakat sen ağzınla kuş da tutsan da düşünce bana göre yanlışsa yanlıştır, bitmiştir. Bu statükodur.
Gençlerdeki ateşi anlarım savundukları düşünce bilgi ve birikime dayalı değil yüreğe ve bakışa dayalıdır. Bir nedenden dolayı bir şeyi sevmiştir, değişmesi zordur. Yaşı daha büyük olanlardan okuyanlar, irdeleyenler, sorgulayanlar için değişim gayet sağlıklı bir durumdur. Yanlışı görür ve değişir. Bağnaz olanlardadır sorun. Akşama kadar aynı nutukları dinleyenlerin hep ötekileri olmuştur.
İnanın gözlemime dayalı olarak söylüyorum televizyonda sürekli aynı frekansı açık olan kişilerin ötekileri daha fazladır. Şusundan busundan söz etmiyorum herkes için geçerlidir fikrim.
Ezcümle öteki beriki dediklerinin hepsi aynı ülkenin ferdidir. Birazcık candan bak göreceksin seninle aynı havayı soluduğunu.
Yıllar yıllar önce ötekileştirdiklerimizin başında komünistler gelirdi sahi ne oldu onlara, beriki mi oldular. Kapitalistlerdi can düşmanlarımız sahi onlara ne oldu içimizdekilerden biri mi oldu. Hatta şaşırdığım bir durumdur bir de faşistler vardı şimdi nerede onlar?
Öteki- beriki, şu-bu diyerek 60-70 yıl gitti. Hepimiz biriz deseydik şimdi dünyanın en güçlü ülkesi olur muyduk?
Vallahi olurduk.