Yarını Kurtarmak Sizin (YKS) Elinizde…Gerek eğitim hayatımız boyunca gerekse üniversiteden mezun olduktan sonra çeşitli sınavlara girmek zorundayız. Ülkemizdeki eğitim öğretim sistemi ve iş hayatı bunu gerektirmektedir. Okuyacağım

Yarını Kurtarmak Sizin (YKS) Elinizde…

Gerek eğitim hayatımız boyunca gerekse üniversiteden mezun olduktan sonra çeşitli sınavlara girmek zorundayız. Ülkemizdeki eğitim öğretim sistemi ve iş hayatı bunu gerektirmektedir. Okuyacağımız lisenin belirlendiği LGS, eğitim göreceğimiz ve sonrasında meslek hayatına yön veren üniversite ve bölümün belirlendiği YKS, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak için KPSS, üniversitelerde öğretim üyeliği için ALES, Tıp mezunu olanların uzman olmak için girdikleri TUS, memurlukta görevde yükselmek için girilen GYS, hatta ehliyet almak için MTSK bu sınavlardan bazılarıdır.

8. Sınıf öğrencilerin okuyacakları liseyi belirledikleri LGS ve 12. Sınıf öğrenciler ile lise mezunlarının girdiği YKS tarihleri; dünya genelinde etkisini gösteren salgın nedeniyle iki defa değiştirildi. LGS bu sene 20 Haziran’da, YKS 27-28 Haziran’da yapılacak. YKS önce 25-26 Temmuz’a ertelenmiş, sınava girecek adaylar planlarını bu tarihe göre yapmıştı. Ancak normalleşme sürecine girilince sınav tarihi 1 ay geriye alınmış, adaylar planlarını tekrar düzenlemek zorunda kalmıştır. Yapılan tarih değişikliğiyle birlikte YKS için bu seneye özel değişiklikler de getirilmiştir:

-Adayların ilk gün girecekleri TYT sınav süresi 30 dakika daha uzatılmıştır.

-Adayların lisans bölümlerini (4 yıllık bölümler) tercih etmeleri için gerekli olan 180 puan barajı 170’e çekilmiştir.

-Sınav konularından 12. Sınıf 2. Dönem müfredatı çıkarılmıştır.

Peki gerek LGS gerekse YKS adayları son bir aylık süreci sağlıklı bir psikolojiyle atlatmak için neler yapabilir?

1-Araştırmalar stres düzeyinin farkında olan ve duygularını yönetebilen öğrencilerin sınav için daha fazla motive olabileceklerini ve sınavlarda daha başarılı olacaklarını göstermektedir. Sınav ile ilgili çeşitli kaygılar yaşayabilirsiniz. Bu gayet normal, aslında sizi başarıya götürecek olan da işte bu duygudur.

Burada önemli olan duygularımızı tanımak, ifade etmek ve kabul edebilmektir.

Duyguların kaynağını keşfederek olumsuz düşüncelerinizin farkına varmak büyük önem taşır.

“Sınava hazır değilim.”

“Sınava hazırlanmak için yeterli zamanım yok.”

“Bu konuları anlamıyorum, sınavda başarılı olamayacağım!”

“Sınavım kötü geçecek!”

“Konular o kadar çok ki hangi birine hazır olacağımı bilemiyorum?” sıklıkla gözlenen olumsuz otomatik düşüncelerdir.

Sınavla ilgili düşüncelerimizi yönetebilmek için kullanabileceğimiz olumlu ifadeler, şunlar olmalı:

“Başarmak için elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım.”

“Düzenli ve planlı çalışırsam başarabilirim.”

“Zamanımı etkili şekilde kullanabilirim.”

“Başarırsam hayatımın önemli bir dönüm noktasını aşacağım.”

“Zamanı verimli kullanmak benim elimde.”

Çalışma alışkanlıklarını ve sınava ilişkin tutumları gözden geçirerek yeni bir zihinsel yapılanmayı sağlamak stres düzeyini kontrol etmede işe yarayacaktır.

2-Başarılı olacağınıza inanın.

3-Gerçekçi, ulaşılabilir, yetenek ve ilgilerinize uygun hedefler belirleyin.

4-Zamanınızı etkili kullanın, düzenli çalışmak ve kendinize de vakit ayırmak için planlama yapın. Ders çalışmayı, kendinize vakit ayırmayı ihmal de etmeyin abartmayın da.

-Ruhsal ve bedensel bağışıklığınıza, doğru beslenmeye ve uyku düzenine dikkat edin
-Sokağa çıkma saatlerinde mümkün olduğu kadar yürüyüş yapın, doğayla başbaşa kalın
-Müzik dinleyin
-Sevdiğiniz yazarların kitaplarını okuyun
-Hedeflerinize ulaşma sürecinde kendinize küçük ödüller verin
-Sizi motive edeceğine inandığınız, baktıkça size hedef ya da hayallerinizi hatırlatacak resim ya da objeleri masanızda bulundurun.

En önemlisi hedeflerinize ulaşmaktan asla vazgeçmeyin.

Gençler! Siz ülkemizin geleceği, milletimizin teminatısınız. Ülkemizin geleceği için gerek eğitim hayatınızda gerek ilerde meslek hayatınızda hem başarılı olmak için çalışın hem de milli ve manevi değerlerimize sahip çıkın. Menfaatiniz için adaleti, liyakati (görevi hakkıyla yapmak ve işi ehline, hak edene vermek), kul hakkına riayeti göz ardı etmeyin. Bir elinde Kur’an bir elinde bilgisayar, gönlünde iman ve vatan sevgisi olan gençliğe sahip bir ülkenin, milletin sırtı yere gelmez.

Hayatın her aşamasında sınav vardır ama hayat sınavdan ibaret değildir. Kendinizi, sevdiklerinizi ihmal etmeyin. Değerlerinize sahip çıkın.

LGS ve YKS tercih dönemlerinde gençlerimize tercihleri konusunda yardımcı olmak adına, okullarımızda ve Nevşehir Rehberlik ve Araştırma Merkezinde rehberlik öğretmenlerimizin görevlerinin başlarında olacağını belirtiyor, sınavlara girecek öğrencilerimize başarılar diliyor, Milletimizin ve İslam Aleminin Ramazan Bayramını kutluyorum.

Alper KAMA

Psikolojik Danışman/Rehberlik Öğretmeni