2020 YKS Tercih Kılavuzu ÖSYM tarafından yayınlandı. Salgın sürecinden dolayı bu seneki tercihlerde de değişiklikler yapıldı. Adayların 4 yıllık bölümleri (Lisans Programları-Tablo 4) tercih etmesi için gerekli olan baraj puanı 18

2020 YKS Tercih Kılavuzu ÖSYM tarafından yayınlandı. Salgın sürecinden dolayı bu seneki tercihlerde de değişiklikler yapıldı. Adayların 4 yıllık bölümleri (Lisans Programları-Tablo 4) tercih etmesi için gerekli olan baraj puanı 180’den 170’e çekildi. Peki adaylar tercih yaparken nelere dikkat edecek?

-Tercihler 06-14 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

  1. Yeterlilik Testi (TYT) puanı 150’den az olan adaylar tercih yapamayacak. Ancak önceki sene yani 2019 YKS’de TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylar Alan Yeterlilik Testi (AYT)’ne girmemiş olsa bile 2 yıllık bölümleri (Ön Lisans Programları-Tablo 3) tercih edebilecek.

-AYT/YDT(Yabancı Dil Testi) Puanı 150-170 arasında olanlar sadece 2 yıllık bölümleri (Ön Lisans Programları-Tablo 3) tercih edebilecek.

-AYT Puanı 170 ve üzeri olanlar hem Lisans hem de Ön Lisans bölümlerini tercih edebilecek.

- Özel yetenek gerektiren lisans programlarına ön kayıt yaptırmak isteyen adayların TYT Puanı en az 150 olmalıdır. (Devlet Konservatuvarlarının /Konservatuvarların lise devresi mezunlarının Konservatuvarların lisans devresine yerleştirilmesinde merkezî sınav puanı aranmaz.) Ayrıca Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, MR (mental retardasyon) ile “yaygın gelişimsel bozukluklar” (otizm spektrum bozuklukları (OSB), Asperger sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar)), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, TYT puanının 100 ve üzerinde olması gerekmektedir.

- Hukuk programlarını tercih etmek isteyen adayların Eşit Ağırlık Puan türünden başarı sırası en düşük 125.000,

- Mühendislik programlarını tercih etmek isteyen adayların (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil) Sayısal Puan türünden başarı sırası en düşük 300.000,

- Mimarlık programlarını tercih etmek isteyen adayların Sayısal Puan türünden başarı sırası en düşük 250.000,

-Tıp programlarını tercih etmek isteyen adayların Sayısal Puan türünden başarı sırası en düşük 50.000,

-Eczacılık programlarını tercih etmek isteyen adayların Sayısal Puan türünden başarı sırası en düşük 100.000,

-Diş Hekimliği programlarını tercih etmek isteyen adayların Sayısal Puan türünden başarı sırası en düşük 80.000,

-Öğretmenlik programlarını (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil) tercih etmek isteyen adayların İlgili Puan (Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlık) türünden başarı sırası en düşük 300.000 olmalıdır.

Sevgili Adaylar;

-Tercihlerinizi başarı sıranızı göz önünde bulundurarak yapın.

- Öğrenim görmek istediğiniz yükseköğretim programlarının tercih listenizdeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmanız ve bu programlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Her şeyden önce hangi tablolardan tercih yapacaksanız bu tabloları dikkatle incelemelisiniz. Bu tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtilmiştir.

-Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyiniz. Bir programın gerektirdiği koşulları dikkate almadan yaptığınız tercihlerin sorumluluğu size ait olacak, tercih bildirimi sırasında tercih ettiğiniz programların bazı koşullarını taşımadığınız tespit edilebilen tercihleriniz geçersiz sayılacaktır. Koşullarını taşımadığınız tespit edilemeyen bir programa puanınız elverişli olduğu için yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacaktır.

- Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini "Puanım yeterli olmayabilir." Endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Ancak, kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermemeniz yararınıza olacaktır.

- ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerinizi tamamlayınız. Tercih işlemini ekrandaki uyarılara göre sonlandırınız. Tercihlerinizin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmanız için ekranda “2020- YKS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesini mutlaka görünüz. Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Tercihlerinizi internetle ÖSYM’ye göndermeden önce tüm tercihlerinizin durumunuza uygun olduğundan mutlaka emin olunuz. Tercih işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz ve yazıcıdan tercih listenizi alarak saklayınız.

Bu yıl, COVID-19 tedbirlerinden dolayı yüz yüze tercih danışmanlığı hizmeti verilmeyecektir. Tercih konusunda yardım alabilmek için Nevşehir Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nü arayabilirsiniz.

Tüm adaylara eğitim hayatlarında başarılar dilerim.

Alper KAMA

Psikolojik Danışman/Rehberlik Öğretmeni