‌İSTİHAREİstihare duası (Allah’a danışma duası) nedir? İstiharede neden rüya görmek yoktur? İstihare neden başkası adına diğer bir kişi tarafından yapılamaz? İstiharede bir sayı var mıdır? En doğru istihare nedir ve nasıl

İSTİHARE

İstihare duası (Allah’a danışma duası) nedir? İstiharede neden rüya görmek yoktur? İstihare neden başkası adına diğer bir kişi tarafından yapılamaz? İstiharede bir sayı var mıdır? En doğru istihare nedir ve nasıl yapılır?

Sahabe-i kiram, birbirlerine Kur'an'dan bir sure öğretir gibi istihare duasını öğretmişlerdir. Onlar için istihare neredeyse Kur'an kadar önemliydi. Çünkü bu duayı yapmak bizzat peygamberimiz tarafından öğretilmiş ve tavsiye edilmiştir. İstihare, danışmak demektir. Hayatın gidişatına yön vermek için meselemize Allah'ı davet etmek ve onun müdahale etmesini talep etmektir. İnsanın tereddütte kaldığı mesele hakkında Allah'a danışması ve Allah'ın da kendisine danışan kuluna, hayatına müdahale ederek yön göstermesidir.

Hayatımızda çok önemli kararlar almamızı gerektirecek olaylar olduğunda biz bunları hep tavsiyesine güvendiğimiz birilerine sorarız. Bu doğru bir iştir. Ama en doğrusu meselenin hayrını, şerrini yaratıcıya sormaktır. Bir kişi evleneceği zaman belki 50 yıl birlikte aynı yastığa baş koyacağı eşi için herkese türlü sorular sorar da, geleceğinin nasıl şekilleneceğini bilen yegane varlık olan Rabbine meseleyi arz etmez mi? İstihare, meselemize Allah'ı davet etmek demektir.

İSTİHAREDE RÜYA GÖRMEK VEYA İSTİHAREYE YATMAK

İstiharede uyumak, rüya görmek, “rüyada görülen renk yeşilse şu olur, beyazsa, kırmızıysa, siyahsa bu olur” türünden yorum yapmak, türlü renklere farklı bir netice yüklemek İslami açıdan istiharenin özüne uygun bir iş değildir. Ne peygamberimiz böyle bir şeyden bahsetmiştir, ne de sahabe rüyaya yatmaya çalışmıştır. Ve asla unutulmamalıdır ki şeytan da rüyalara müdahale edebilir. Sizin için hayırlı olabilecek bir olayı rüyanızda size kötü gösterebilir. Ya da sizin için kötü olacak bir meselede güzel bir rüya göstermek suretiyle sizi yanlışa sevk edebilir. Bizler hangi rüyaya şeytanın müdahalesi olduğunu bilemediğimizden, istihareyi de yanlış yorumlarız.

İSTİHARENİN VAKTİ

İstihareyi rüya ile ilişkilendiren bazı insanlar, istihareyi, içinde yatmadan kılınacak olan bir namaz ve kimseyle konuşulmadan yatarak hemen rüyaya geçilen bir sürecin bulunduğu bir ibadet gibi gösterirler. Halbuki istiharenin belirlenmiş hiçbir vakti yoktur. Günün herhangi bir zamanında yapılabilir ve rüyada renk görmekle de alakalı bir şey değildir.

İSTİHARENİN ASLI

Kişi, şüpheye düştüğü, neticesini bilmediği bir meseleyi Allah Azze ve Celle’ye danışır. Bunu kişi bizzat kendi yapar. Başkasına “benim adıma istihare yap” demek doğru değildir. Böyle bir şey olmaz. Kişi, iki rekat namaz kılar ve Allah’a danışmak istediği mesele üzerine istihare duasını yapar. İstihare duası şöyledir:

“Allahumme inni estehiruke bi-ilmike, veestakdiruke bikudratike, vees'elüke min fadlikel azim, fe-inneke takdiru vela agdiru, veta'lemu ve-la-a’lemu veente allamul ğuyub, Allahumme in kunte talemu enne hazel emra (bu iş demektir, burada yapmayı istediğimiz iş beyan edilecek) hayrun li fi dini ve maaşi ve akibeti emri (acili emri ve acilihi), fakdurhu li ve yessirhu li, summe barik lifihi, ve in kunte talemu enne hazel emra (bu iş demektir, burada yapmayı istediğimiz iş beyan edilecek) şerrun li fidini ve maaşi ve akibeti emri (acili emri ve acilihi) fasrifhu anni, vakdur Iiyel hayra haysu kane summe erdıni bihi.”

Anlamı:

Allah'ım, ilminle senden hayır diler ve kudretinle takdirini beklerim. Büyük lütfundan isterim. Çünkü sen takdir edersin, ben takdir edemem, sen bilirsin, ben bilemem. Sen görünmeyeni bilirsin. Allah'ım, eğer -bu işin- benim dinim, geçimim ve akıbetim (geçmiş ve geleceğim) için hayırlı olduğunu biliyorsan, onu bana takdir et ve onu bana kolay getir. Sonra da onu bana mübarek eyle. Eğer -bu işin- benim dinim, geçimim ve akıbetim (geçmişim ve geleceğim) için şerli olduğunu biliyorsan, onu benden def eyle ve nerede olursa olsun bana hayrı takdir eyle, sonra da beni onunla razı eyle.

Çünkü insan, Allah’tan hayır ister, Allah da ona hayır verir. Lakin insan aklından geçeni hayır zanneder ve Allah’ın verdiği hayır aklından geçene uymasa, kişinin de o işe gönlü uymaz. Onun için “Rabbim! Hayır ver ve gönlümü verdiğin hayra razı et.” diye bitiriyoruz.

İSTİHARE NAMAZI

Alimler şöyle demişlerdir: “İstihare namazı, iki rekat nafile namazdır. Birinci rekatta; Fatiha’dan sonra ‘Kul ya eyyühel kafirun’, ikincide de ‘Kul huvallahu ehad’ okunur. Eğer kişinin namaz kılması zor olursa (ortam namaz kılmaya müsait değil, mesele de acil ise) sadece dua ile istihare eder. Adı geçen duaya ‘Elhamdulillah’ ve Peygambere salat ve selam ile başlayıp, öyle bitirmek müstehaptır.”

İSTİHAREDE SAYI

Enes Radiyallahu Anh’ten:

“Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bana şöyle dedi:

‘Ey Enes, bir şey yapmak istersen (önemli meselelerde yedi gün yapmak daha doğrudur.) Rabbine yedi kere istihare et. Sonra kalbine ilk gelene bak. Zira hayır ondadır.’”