Parmak izlimize kadar kesin hatlarla ötekinden ayrılmış bedenlere sahibiz. Bizi biz yapan, net biçimde kimliklendirebilen her türlü işareti taşıyoruz. Çünkü net olmak fıtri bir özellik.

Net olmak, hayatı arafta yaşamaktan kurtaran bir duruş. Açık sözlülük ile patavatsızlık arasındaki naif çizgi. Hiç eveleyip gevelemeden, belkilerle ve acabalarla kimseyi yormadan konuşmak. Mevlana'nın deyimi ile, ya olduğun gibi görünmek, ya göründüğün gibi olmak.

En çok koşulsuz güvendiklerimiz, düşman olduğunu kesin bildiğimiz kişilerdir. Çünkü nettir onlar. Açıkça düşmandırlar ve dostluk yapmazlar. Münasebetlerinde dürüsttürler Sevmediğini de bilirsin, odan gelecek zararı da. Ya heptir ya hiçtir. Bu netlik dahi insana güven verir.

Şaka yollu laf sokmak, ima etmek, kaçak dövüşmek ise net olamayanların en bariz eylemleri.

Net olmak, sağlam, samimi, güvenli ve dürüst olmayı gerektirir. Bunlar yoksa, bakarızlar, zaman gösterecekler gibi bahaneler devreye girer. Velhasılı zordur net olmak.

Net olan bir görüntüde dahi nesneler kesin sınırlarla birbirinden ayrılmıştır. Aralarındaki simetrik ya da zıt ilişkiler rahatlıklar fark edilir.

Oysa ki flu olanlarda öyle mi ? Kesin sınırlarla ayrılmayı geçin, iç içe geçmişliğin belirsizliği , çemberine aldığı her şeyi, kimliksizliğin iklimine sürükleyiverir.

Eskilerin söylediği güzel bir söz vardır ; özü sözü bir olmak.. Ne güzeldir böyle insanlarla birlikte olmak, ne keyiflidir. Üstelik bu kişiler '' takke düştü kel göründü '' gibi durumlara da düşmezler.

Net olmayan her şey insanı yorar. Bu nedenle ki ,belirsizliğe tahammül edebilmek, net olanlar için epey zordur.

İnsan psikolojisi dahi belirsizlikten hoşlanmayan netliğe eğilimlidir. Bu yüzden uzun süren belirsizlikler psikolojik dengeyi bozabilir.

Net ol(a)mayanlar için tutunacak ip belirsizliktir. İşine geldiği gibi yaşayanlar için belirsizlik sinsi bir yöntemdir. Zaman ve şartlara göre şekil alıp, olayları kendi çıkarları doğrultusunda yorumlamak belirsizlerin en favori kostümüdür.

Rengini belli etmemek, net olmayanların amentüsüdür . Gittiği yere renk katmak yerine, gittiği yerin rengini alır bunlar.

Belli bir rengi ifade eden netliğin tersi olan belirsizlik, gri olmaktır. Ne siyah ne beyaz olmaktır. Griler her ikisinden de izler taşır. Gizlenmişliğin, farkedilmemenin göstergesidir o. Net olmak, grileşen belirsizlerin en üst perdesidir.

Yaşamın içinde de gri insanlar var, hayatın renkleri gibi. Bunlar , hayır diyerek kendi sınırlarını ve rengini belli eden kişileri de pek sevmezeler.

Çok zora gelince ters dönen bukalemunlar gibi, her şeye evet diyen bu tipler , ortada kalıp herkesten ve hepsinden olurlar ki, hedefte olmasınlar. Zararın çoğu net olmayan, iyi zannettiklerimizden gelir.

Hayat akışının sağlıklı bir şekilde devam etmesi için belirsizlik sendromuna yakalanmadan ilerlemek gerekir. Zira bireysel ve toplumsal ruh sağlığı açısından yaşamsal netlik, kilit noktadır. O noktayı arayanlar için, elbet bir gün her şey net biçimde yerli yerine oturacaktır.